Volledig scherm
© Think stock photos

Sterrenkok voor een dag door Skèndels Koken

columnSommigen hebben het van nature. Dat fingerspitzengefühl als het gaat om stoven, pocheren, braden en smoren. Ze heten Rudolph, Jamie of Sergio en toveren zonder moeite de meest exotische gerechten met exact de juiste verhouding vetten-eiwitten-mineralen op tafel.

Anderen heten Femke.

Mijn kokkerelkwaliteiten zijn nooit om over naar huis te schrijven geweest. Bij mij brandt alles op een anti-aanbaklaag gewoon aan. Als je me geen duidelijk recept voorschotelt, vergeet ik de kruiden en presteer ik het om pasta met bloemkool of rijst met appelmoes te combineren. Kortom, ik behoor tot de categorie stap-voor-stap-instructies, anders bak ik er weinig van. 

Speciaal voor mij is er nu Skèndels Koken, een lekker en gezellig thuiskookinitiatief. Bedoeld om de lokale horeca te steunen, maar ook om de kookskills van alle Femkes van Schijndel en omstreken te upgraden. Onder online begeleiding van een chef-kok lukt het zelfs de grootste keukenheks om groenterisotto, quiche of couscous op tafel te zetten.

Deze week ben ik begonnen met een laagdrempelig currypakket van de Plus, om me volgende week zaterdag te wagen aan live cooking met de kok van restaurant De Nachtegaal. Op het gezamenlijke menu staat tongstrelende eendenborstfilet met Brabantse asperges. Inclusief paddenstoelen met een naam die ik niet kan uitspreken, een puree van knolselderij en een sausje van lekkernijen die ik nog nooit in huis gehad heb. 

Ik hoef niet eens op zoektocht naar onvindbare ingrediënten, ik kan mijn op-maat-verspakket gewoon afhalen. En vraag ik me roerend af wat het verschil tussen pruttelen, sudderen en smoren is? Dan vraag ik de chef gewoon naar zijn geheim.

Een keukenprinses word ik vast niet. Maar sterrenkok voor een dag. Of héél misschien zelfs iets ontwikkelen wat lijkt op een kookskill. Zeg nou zelf, dat klinkt toch als een sprookje?