Volledig scherm
PREMIUM

Taalskills: onze wereld hangt van letters aan elkaar

Gezellig, samen redactierekenen. Al na het lezen van zin twee ervaart mijn zoon zijn huiswerk als abacadabra. Ontleed ik de brij voor hem en vertaal ik het verhaal naar een concrete som, dan lost hij de opgave direct op. Ja, rekenen gaat hem prima af. Maar táál ...? Helaas voor hem en vele anderen hangt onze wereld van letters aan elkaar.

Quote

Helaas voor hem en vele anderen hangt onze wereld van letters aan elkaar

Als taalfanaat is het me nooit zo opgevallen, maar door mijn zoon word ik regelmatig gewezen op de taligheid van onze maatschappij. Waar ik een menukaart in drie tellen begrijp, vraagt hij waarom ze er geen plaatjes op zetten. En waar het voor mij vanzelfsprekend is dat ik een vraag op WhatsApp intyp, krijg ik van hem vaak een gesproken bericht terug. En hij is niet de enige die baalt van spelling en woordenschat en liever communiceert via beeld en geluid. Maar liefst 3000 laaggeletterden in de gemeente Sint-Michielsgestel weten maar al te goed wat hij bedoelt.

  1. Pleidooi voor meer bomen in Rechterstraat Boxtel
    PREMIUM

    Pleidooi voor meer bomen in Rechter­straat Boxtel

    BOXTEL - Meer bomen, die ook nog eens de kans krijgen om ‘mooi en groot’ te worden. Die moeten volgens milieuvoorman Jan Juffermans worden opgenomen in de plannen voor de opknapbeurt van de Rechterstraat in Boxtel. ,,Kijk naar Leiden en dichterbij Vught. Daar staan ze. Bomen zijn van groot belang tegen de groeiende hittestress door de klimaatontwrichting. Met name in het centrum”, aldus Juffermans in een brief aan de gemeenteraad.