Volledig scherm
Veel treinreizigers in Den Bosch zijn dit weekeinde aangewezen op bussen. Dit heeft alles te maken met werkzaamheden aan het spoor in Boxtel. © Robèrt van Lith/BD

Treinreizigers tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg nemen bus voor lief

BOXTEL/DEN BOSCH - Duizenden treinreizigers tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg zijn dit weekeinde aangewezen op bussen. De meeste reizigers nemen dat ‘euvel’ voor lief. Hoewel: ,,Leuk is anders.”

Volledig scherm
Aan de achterkant van het station in Boxtel, de Ladonk-zijde, zorgen bussen voor vervangend vervoer. © Robèrt van Lith/BD

De inzet van bussen heeft alles te maken met werkzaamheden aan het spoor bij het station in Boxtel. De NS zet dit weekeinde bussen in om reizigers te verplaatsen tussen de treinstations van Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Tussen de steden rijden snelbussen. Maar er zijn ook stopbussen voor reizigers die in de plaatsen ertussen moeten zijn, zoals Boxtel en Best. 

Rustig in Boxtel 

Volledig scherm
In Boxtel wordt dit weekeinde door Swietelsky Rail Benelux volop gewerkt aan het spoor, aan beide zijden van het station. © Robèrt van Lith/BD

In Boxtel was het zaterdagmiddag rustig. Jos en Thea van Schijndel keerden zojuist terug van een paar uur winkelen in Den Bosch. ,,We deden er ongeveer een half uur over", zegt Thea van Schijndel. ,,Wat langer dan normaal met de trein, maar het is niet anders. De bussen rijden goed op tijd.” Het was ‘best druk’ in de bus, zegt ze.

‘Je stelt je erop in’

Ook Annet van Wijk uit Boxtel heeft er vrede mee dat ze dit keer met de bus naar Den Bosch moet. ,,Ik wist het, dus je stelt je erop in. Ik reis heel vaak met de trein. En dan weet je dat ze ook een keer het spoor moeten onderhouden.” Maar, vervolgt ze: ,,Leuk is anders. Normaal ben ik in een minuut of tien in Den Bosch, nu houd ik rekening met een busreis van drie kwartier.” 

Volledig scherm
Borden verwijzen naar de NS-bussen op het station van Boxtel. © Robèrt van Lith/BD

Dutch Design Week 

Op donderdag en vrijdag was het vele malen drukker op het treinstation van Boxtel. Toen werd er alleen gewerkt op het deel tussen Eindhoven en Boxtel. Duizenden treinreizigers van de richting Eindhoven naar Den Bosch werden met bussen naar het station in Boxtel gebracht. 

Daar konden zij op de trein naar Den Bosch en verder stappen. En andersom moesten treinreizigers vanuit Den Bosch en Tilburg, in Boxtel overstappen op bussen in de richting van Eindhoven. Dit leidde tot enorme drukte op het kleinere treinstation van Boxtel. 

Dit weekeinde wordt in Boxtel aan het spoor op beide richtingen gewerkt. De reizigers die normaal met de sneltrein gaan, hebben nu een snelbus. En komen dus niet in Boxtel. Dat geldt ook voor veel reizigers die de Dutch Design Week in Eindhoven bezoeken. 

Vanaf maandag rijden treinen weer 

Volledig scherm
De NS wijst reizigers op werkzaamheden aan het spoor. Reizigers krijgen vervangend busvervoer. © Robèrt van Lith/BD

Ook zondag 20 oktober werkt het bedrijf Swietelsky Rail Benelux uit Oisterwijk nog aan het spoor in Boxtel. Het gaat onder meer om het saneren van vijf oude spoorwissels. Vanaf maandag 21 oktober moeten alle treinen weer normaal het station van Boxtel kunnen passeren.