Volledig scherm
Een foto van tientallen actievoerders in Boxtel, gemaakt door een actievoerder zelf. Ze zitten tussen de hokken. © Instagram/Katxanastasia

Varkens uit door activisten bezette stal in Boxtel zijn niet ziek, boer kan werk weer oppakken

BOXTEL - De varkens uit de stal in Boxtel die op 13 mei werd bezet door actievoerders, zijn niet ziek. De boer kan al zijn werkzaamheden weer hervatten. Dat maakt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag bekend na onderzoek.

De afgelopen 3 weken hebben specialisten van de NVWA, de Gezondheidsdienst voor Dieren en de eigen dierenarts het bedrijf meerdere malen bezocht om de gezondheidstoestand van de varkens te monitoren. Er zijn tijdens die bezoeken geen dierziekten gevonden. Er is gekeken naar verschijnselen van Afrikaanse varkenspest, klassieke varkenspest, mond- en klauwzeer, de ziekte van Aujeszky en Swine Vesiculair Disease (blaasjesziekte). 

Tijdens het laatste bezoek aan het bedrijf is er ook bloed afgenomen bij 60 dieren om na te gaan of er antistoffen gevonden konden worden tegen deze ziekten. Omdat de dieren geen ziekteverschijnselen hebben en er geen antistoffen in het bloed zijn aangetoond, heeft het specialistenteam het onderzoek per direct beëindigd.

Omdat er meer dan 150 activisten binnen zijn geweest, zonder de nodige beschermende kleding, moest de stal minstens drie weken dicht. Dat komt omdat de incubatietijd voor sommige ziekten enkele weken is. Voor die tijd is het onmogelijk in te schatten of een dier ziek is.