Verdringt de klimaugurk straks het Schijndelse bintje of Hollandse prei?
SCHIJNDEL - Zijn exotische gewassen in voedselbossen een bedreiging voor hun omgeving? Ja, zegt een kritisch rapport. Nee, zegt Wouter van Eck van het voedselbos in Schijndel. ,,Ik vind het rapport een beetje slordig, het is niet volledig.”
Delen per e-mail
Omwonenden en landeigenaren in de buurt van het voedselbos in Schijndel hoeven niet bang te zijn dat exotische vruchtbomen en eetbare planten hun tuinen of landschappen overwoekeren. Of dat de biodiversiteit in gevaar komt. Die stellige overtuiging heeft voorzitter Wouter van Eck van de stichting Voedselbosbouw Nederland, die in Schijndel een groot voedselbos van in totaal twintig hectare aanlegt.
Het Schijndelse productievoedselbos is het grootste van Nederland, zelfs van Europa, maar wordt over enkele jaren geklopt door Flevoland, waar een nog groter voedselbos (dertig hectare) komt.
Bijna negentig voedselbossen
Wouter van Eck reageert op een kritisch rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), dat de Radboud Universiteit onderzoek liet doen naar de effecten van voedselbosbouw. De overheidsdienst vond zo'n onderzoek nodig omdat er steeds meer voedselbossen van de grond komen, inmiddels al bijna negentig in het land.
Volgens het rapport wijst onderzoek in veertien voedselbossen uit dat meer dan tachtig procent van de gewassen in voedselbossen uitheems is. En dat meerdere soorten kunnen verwilderen en dan een negatief effect hebben op de biodiversiteit. De inheemse Nederlandse gewassen, zoals aardappelen en prei, zouden zo gevaar lopen. Van Eck wuift de kritiek weg. ,,Ik vind het rapport een beetje slordig, het is niet volledig.”
Maar bedenk dat appels en walnoten ook exoten zijn
Wouter van Eck staat bekend als de grote animator achter voedselbossen. Hij exploiteert al langere tijd een kleiner voedselbos in zijn woonplaats Groesbeek en deed veel onderzoek naar voedselbosbouw, waarbij eetbare gewassen worden geteeld. In Schijndel wil Van Eck laten zien dat de combinatie van landbouw en natuur op grote schaal mogelijk is.
Volgens Van Eck vergelijkt de NVWA letterlijk appels met peren: ,,Bijna alles wordt onder exoten geschaard. Maar bedenk dat appels en walnoten ook exoten zijn, ook die komen van origine uit een ander gebied.”
Japanse kamerfoelie
Het rapport vermeldt twaalf uitheemse plantensoorten die een ‘hoog risico’ zouden vormen voor de inheemse natuur. Dat zijn onder meer de klimaugurk, de dwergmispel en de Japanse kamperfoelie. Van Eck stelt dat het merendeel hiervan ten onrechte is aangemerkt als ‘potentieel invasief'. ,,In meerdere gevallen is de conclusie getrokken op basis van ervaringen in een heel ander klimaat.”
Van Eck geeft wel toe dat drie soorten kunnen woekeren: de rimpelroos kan dat doen in duingebieden, de appelbes in laagveengebieden en de Amerikaanse blauwe bes in hoogveenreservaten. ,,Die zijn geen van drieën te vinden in Schijndel.”
De NVWA geeft toe dat het ‘percentage aangeplante exoten op zich niet zo relevant is'. ,,Maar de aanbeveling om af te zien van aanplant van rimpelroos, appelbes en trosbosbes in de buurt van gevoelige gebieden ondersteunen wij", aldus een woordvoerder.
Verder in het nieuws
-
Er gebeuren té veel ongelukken op kruising in Boxtel 'waar een straaljager kan landen’
BOXTEL - De verkeersveiligheid op het bedrijventerrein Ladonk wordt onder de loep genomen. Aanleiding is een aantal aanrijdingen op de kruising Ladonkseweg - Kruisbroeksestraat. -
Video Busje ‘tjokvol vaten’ gedumpt op vluchtstrook A2 bij Liempde, brandweer doet onderzoek naar drugsafval
LIEMPDE - Een wit busje met vermoedelijk drugsafval erin is dinsdagavond op de vluchtstrook van de A2 bij Liempde achtergelaten. De brandweer doet onderzoek naar de inhoud van de vaten die achterin het busje staan. -
Toeristenbureau VVV raakt Meierijstad kwijt
VEGHEL/DEN BOSCH - Het hoge woord is eruit: Meierijstad stapt uit de VVV Noordoost-Brabant. Het college had ‘wisselende ervaringen’ met dit toeristenbureau en gaat toerisme en recreatie nu zelf oppakken. -
Man overleden na bedrijfsongeval in Schijndel
SCHIJNDEL - Het slachtoffer van een bedrijfsongeval op het terrein van Houtindustrie Schijndel op maandag 2 december is diezelfde dag nog overleden, zo werd dinsdag bekend. De man werkte niet voor Houtindustrie Schijndel, maar voor een extern bedrijf. -
PREMIUM
Video Oud krijgertje uit Haarendael kraakt in Dungense kerk: restauratie orgel is nodig
DEN DUNGEN - Organist Guus Mulder kan op het Smitsorgel in de Dungense Jacobus de Meerderekerk nog steeds een machtig mooi stille nacht, heilige nacht laten horen. Maar schijn bedriegt. Want het oude orgel kraakt in zijn voegen. Het is verzakt en broodnodig aan restauratie toe.
-
PREMIUM
Politie: bende schoonzoon Otto zat achter lab in Hechtel-Eksel waar drie jonge mannen omkwamen
EINDHOVEN - De politie heeft in Tiel, Culemborg en Geffen dinsdagmorgen opnieuw vier verdachten aangehouden in het onderzoek naar een groot drugsnetwerk waarvan ook de schoonzoon van No Surrender-oprichter Klaas Otto deel zou uitmaken. Het gaat om mannen van respectievelijk 37, 38, 62 en 59 jaar. De bende is volgens de politie onder meer verantwoordelijk voor het drugslab in het Belgische Hechtel-Eksel waar in januari drie jonge laboranten uit Eindhoven en Valkenswaard om het leven kwamen. -
Wijkgebouw Schijndel is klaar in 2023 ‘of eerder’, de SP is wachten beu
SCHIJNDEL - Wijkbewoners van de Bloemenwijk in Schijndel wachten al jaren op een nieuw wijkgebouw. Het ziet er nu naar uit dat zij nog tot 2023 geduld moeten hebben voor de opening. De SP vindt dit veel te lang duren. -
PREMIUM
Klein schimmeltje met groot gevolg: 300 bomen plat in Sint-Michielsgestel
SINT-MICHIELSGESTEL - Hoe hij heet? Het vals essenvlieskelkje. Deze gemene schimmel heeft het voorzien op prachtige, volwassen essenbomen. Hij vreet aan twijgen en takken, net zolang tot de boom uiteindelijk het loodje legt. Gestel heeft de oorlog verklaart aan deze ‘lafbek’.