Brandweerlieden van Schijndel tijdens een open dag in 2019.
Volledig scherm
Brandweerlieden van Schijndel tijdens een open dag in 2019. © Jan Zandee

'Zevenklapper’ bij brandweer in Schijndel

SCHIJNDEL - Bij de brandweerpost in Schijndel was zaterdagavond sprake van een heuse ‘zevenklapper'. Burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad reikte in de kazerne aan de Kerkendijk zeven koninklijke onderscheidingen uit aan leden van de vrijwillige brandweerpost. 

Al die leden zijn meer dan twintig jaar vrijwilliger bij de brandweer in Schijndel. Zij werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Het gaat om Henri-Jan van Breugel (lid sinds 1991, chauffeur en hoofdbrandwacht), Edwin Eijkemans (lid sinds 1995, bevelvoerder), Jeroen van Heeswijk (lid sinds 1997, chauffeur en hoofdbrandwacht), Werner van der Heijden (lid sinds 1995, bevelvoerder), Maarten Hermes (lid sinds 1997 en bevelvoerder), Arno Lammers (lid sinds 1991, chauffeur en hoofdbrandwacht) en Rob van der Velden (lid sinds 1995 en hoofdbrandmeester). 

‘Lintjesregen’

Bij meerdere brandweerposten is de laatste tijd sprake van een ‘lintjesregen'.  Dit heeft te maken met het vervallen van de de regeling dat brandweervrijwilligers na twintig jaar dienst automatisch in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding. Daar is in heel Nederland veel verzet tegen.
Veel korpsen en burgemeesters hebben daarom, als signaal richting Den Haag, op het laatste moment onderscheidingen voor ‘hun’ brandweervrijwilligers aangevraagd.