Zuster Marie Gabriël of tante Riet uit Schijndel viert 100ste verjaardag: ‘Ze straalt vandaag’
SCHIJNDEL - Wat zuster Marie Gabriël ervan denkt dat ze een eeuw ‘jong’ is geworden? Het ‘feestvarken’ steekt in de gang van het Schijndelse klooster van de Zusters van Liefde een duim op. Het teken dat het op de speciale dag van haar 100ste verjaardag wel goed zit. Arm in arm met burgemeester Kees van Rooij loopt ze daarna de speciale, besloten eucharistieviering tegemoet in de kloosterkapel.
Het was zondag best een drukke dag voor de nieuwste eeuweling van de gemeente Meierijstad. Een feestelijk diner, een eucharistieviering en om de dag meteen goed te beginnen: koffie of thee met een gebakje en een bezoekje van de burgemeester.
Negen eeuwelingen
Er staan in 2022 negen mensen op de verjaardagskalender van de gemeente Meierijstad die dit jaar de honderd hopen te bereiken of bereikt hebben, onder wie dus zuster Marie Gabriël. ,,Ze geniet er vandaag van”, constateert ‘eerste burger’ Van Rooij. ,,Er zat net wat slagroom van het gebakje bij haar mond. Ik zeg: dat moet je even afvegen. Je moet natuurlijk wel op z’n mooist op de foto’s staan. Ze begon hardop te lachen. Mooi dat dit na twee jaar corona weer mag. Zo kan ze haar 100ste verjaardag met haar familie uit heel Nederland beleven.”
Je moet natuurlijk wel op z’n mooist op de foto’s staan
Broer Willem
Het Lang zal ze leven wordt even ingezet, maar de eeuweling veert pas echt op als haar 86-jarige broer Willem uit Enschede binnenkomt. Hij heeft een grote kaars met de verjaardagsdatum 15 mei voor haar meegenomen. ,,Het geloof betekent voor mijn zus alles”, zegt Willem even later. ,,We schelen precies dertieneneenhalf jaar. Ze heeft nog een tijd voor mij gezorgd. We hebben een band inderdaad. Ik was acht toen mijn grote zus het klooster intrad. We waren bij ons thuis met z’n achten.”
Een aantal van de - snel uitgerekend - negentien nichten en neven halen tijdens de koffie of thee herinneringen op aan tante Riet. ,,Toen wij klein waren, was ze er nooit”, weet Rinus ten Haaf nog. ,,Tante heeft namelijk lange tijd in het buitenland gezeten. Eerst om daar te studeren, daarna om er te werken. Ze heeft jarenlang onderwijs in Rhodesië en Zambia gegeven. Ze kwam soms naar Nederland, maar wij kenden tante Riet vooral van ansichtkaarten en de luchtpostbrieven.”
Wij kenden tante Riet vooral van haar ansichtkaarten en luchtpost
,,Dat lesgeven had ze trouwens niet van een vreemde”, vult nichtje Monique aan. ,,De vader van tante Riet was hoofd van de ulo (uitgebreid lager onderwijs, red.) in Eindhoven. Tante Riet sprak allerlei vreemde talen. Nu niet meer. Ze heeft een jaar of vijf geleden helaas waarschijnlijk een infarct gehad en kan niet meer praten.” ,,Dat frustreert haar enorm, maar ze is nog altijd goed bij hoor”, zegt nicht Marion. ,,Maar het valt ons bijvoorbeeld op hoe veel ze nog weet op te lepelen over onze familie.”
Cadeautjes uit het buitenland
,,Wat het voor tante is? Ik weet nog dat ze altijd cadeautjes uit het buitenland voor ons meebracht; boeken en armbandjes bijvoorbeeld”, antwoordt nicht Brigitte. ,,Ze is attent en wist tot op hoge leeftijd bijvoorbeeld alle verjaardagen van onze kinderen nog.”
Krantje lezen
,,Ze leest de krant ook nog”, zegt nicht Janine desgevraagd. ,,Alles houdt ze nog bij. Ze is betrokken. De oorlog in Oekraïne? Ik vrees van wel, ja. Dat moet ik binnenkort een keer aan haar vragen. Fantastisch dat ze de honderd heeft mogen halen. Ik hoop dat ze nog lang van het leven mag genieten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUMUPDATE
Tekort van bijna 18 miljoen op vijf Boxtelse spoorprojecten
BOXTEL - De rekening voor de spoorplannen rond het Programma Hoogfrequent Spoor in Boxtel loopt schrikbarend hoog op. De kosten voor de vijf projecten zijn geraamd op bijna 60 miljoen euro en dat betekent dat er een tekort is van 17,6 miljoen euro. -
PREMIUM
Quincy van U. (20) in hoger beroep tegen vonnis wegens brandstichting in ouderlijk huis
DEN BOSCH - Schijndelaar Quincy van U. (20) is in hoger beroep gegaan tegen de veroordeling voor brandstichting twee jaar geleden in zijn ouderlijk huis aan de Planetenlaan. Ook het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank. -
PREMIUM
Organisatie Skèndelse Kwis zoekt versterking, anders is het afgelopen
SCHIJNDEL- De organisatie van de Skèndelse Kwis is opzoek naar versterkingen om de quiz in elkaar te zetten. De dorpsquiz bestaat nu tien jaar en enkele bestuursleden willen gaan stoppen. Een nieuw team moet het dus gaan organiseren, want anders is de Skèndelse kwis verleden tijd.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Een uurtje visite is wel genoeg, zo leert een avond met Judith en hond Marshall
BOXTEL - Judith Visser schrijft over haar leven met autisme in onder meer de succesvolle romans Zondagskind en Zondagsleven. Ze vertelde er gisteren over in Boxtel: ,,Ik heb twee jaar lang vier uur per week rijles gehad, maar nog steeds geen rijbewijs.” -
PREMIUM
Een jaar lang de baas over verzetsmonument: ‘Vertel de oorlogsverhalen maar door!’
GEMONDE - Het einde van het schooljaar komt dichtbij. Hoog tijd voor de leerlingen van groep acht van basisschool Sint Lambertus in Gemonde om de adoptie van het verzetsmonument van ‘Verzetsgroep Gasthuiskamp’ over te dragen aan leerlingen van groep zeven. Die zijn nu een jaar de baas over het monument.