Jan Frans Brouwers.
Volledig scherm
Jan Frans Brouwers. © Geert van Tol

50Plus ziet af van deelname aan rechtse coalitie in Brabant

DEN BOSCH - 50Plus in Brabant ziet af van deelname aan de rechtse coalitie met VVD, Forum voor Democratie en CDA die momenteel wordt gesmeed. Dat liet fractievoorzitter Jan Frans Brouwers zaterdagochtend weten. Daarmee valt voor de drie grote partijen de meest logische coalitiepartner af.

Brouwers toonde zich de afgelopen weken nog enthousiast over eventuele coalitiedeelname. Hij is nu echter tot de conclusie gekomen dat zijn partij daar nu niet klaar voor is. Dat heeft zeker ook te maken met het recente overlijden van 50Plus-statenlid Rinus van Weert. ,,Wij zijn een partij in opbouw, daar was Rinus een van de steunpilaren bij. Zelf zit ik ook nog amper een jaar in Provinciale Staten. Op dit moment vinden wij het daarom niet verstandig om bestuursverantwoordelijkheid te gaan dragen.”

Daarnaast werd eerder deze week al duidelijk dat het landelijk bestuur van 50Plus haken en ogen zag aan coalitiedeelname. Partijvoorzitter Geert Dales maakte daarbij duidelijk dat hij samenwerking met Forum voor Democratie niet bij voorbaat uitsloot, maar ook dat hij er zijn reserves bij had.

Voor VVD, Forum en CDA is het afhaken van 50Plus een tegenvaller, geeft informateur Alfred Arbouw aan. ,,We hebben afgelopen week twee keer gesproken. De keuze om nu niet mee te doen, kunnen we natuurlijk alleen accepteren. Het betekent wel dat er nu een serieuze optie wegvalt.” Daarmee lijken er nog twee reële opties over om de coalitie aan een meerderheid te helpen: Lokaal Brabant en CU/SGP, allebei goed voor slechts één zetel in provinciale staten.