Volledig scherm
PREMIUM
Informateur Helmi Huijbregts. © VVD

Advies Brabantse coalitie volgende week bekend; CDA en links moeilijk bijeen te brengen

DEN BOSCH - Informateur Helmi Huijbregts heeft haar advies voor een nieuwe coalitie in Brabant bijna gereed. ,,Het einde van de gesprekken komt heel dichtbij. Ik ga ervan uit dat ik met Pasen mijn ei uitbroed en in de loop van volgende week mijn verslag presenteer.”

In de meeste andere provincies is de informatiefase al afgerond. Daar zijn de inhoudelijke onderhandelingen tussen beoogde coalitiepartijen al begonnen. Waarom Brabant nog achterblijft? ,,Het is geen wedstrijd wie het eerste klaar is", aldus Huijbregts. ,,Maar eenvoudig is het niet. Anders waren we er al wel uit.” Vorige week vrijdag werd al bekend dat Forum voor Democratie de gesprekken over coalitiedeelname afbrak. De partij vond dat de VVD te weinig bereid was het klimaatbeleid terug te draaien. Daarmee is de weg naar een rechtse coalitie afgesneden. Huijbregts zal daarom hoe dan ook met een brede middencoalitie van minstens vier, maar waarschijnlijk zelfs vijf of zes partijen op de proppen moeten komen.

  1. Coach ex-prostituees: ‘Het is keihard. Maar er is een uitweg’
    PREMIUM

    Coach ex-prostitu­ees: ‘Het is keihard. Maar er is een uitweg’

    BREDA - De seksbranche tiert welig. Onzichtbaar en vaak duister in de huiselijke sfeer of hotelkamer. Prostituees hebben vaak moeite om te stoppen. Ze vinden in Joukje Welman van Instituut Maatschappelijk Werk (IMW) in Breda een stevig baken van hulp en zorg. Sinds de oprichting van het regionaal uitstapprogramma prostituees (RUPS) in 2015 heeft ze liefst 168 prostituees in de Baronie (Breda, Oosterhout en Etten-Leur) op weg geholpen.