Volledig scherm
© ANP

Arrestaties in Brabant voor terrorisme: 'Marokkanen spraken over aanslag op Turkse consulaat'

ROOSENDAAL - De politie heeft maandag in West-Brabant vier mannen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Ze hadden mogelijk plannen voor een aanslag op het Turkse consulaat in Rotterdam.

Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om vier Marokkaans-Nederlanders: twee broers van 29 en 26 jaar zijn opgepakt in Oudenbosch en een 37-jarige man is gearresteerd in Roosendaal. De vierde verdachte is een 39-jarige man die in Essen in België is aangehouden.

ZIE OOK: Geluidsfragment Brabantse terreurverdachten: 'Je kunt zo gaan schieten in het consulaat'

Doorzoekingen in West-Brabant

Volledig scherm
De politie deed onder meer een inval in een huis in het West-Brabantse Oudenbosch. © Peter Braakman

Bij de doorzoeking van drie woningen in Oudenbosch en Roosendaal, een loods in Sprundel en twee woningen in Essen en Antwerpen is beslag gelegd op onder meer digitale gegevensdragers. 

Ook zijn drie auto’s in beslag genomen. In de woning in Roosendaal ontdekte de politie op zolder een hennepkwekerij. Er zijn verder geen wapens of explosieven gevonden.

Te horen op geluidsfragment

De mannen kwamen in beeld in een onderzoek naar een geluidsfragment dat de AIVD in 2017 beschikbaar stelde in een ander onderzoek. Dat richtte zich op een verdachte in Rotterdam die in een kelderbox een kalasjnikov met munitie en een grote hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk had liggen.

Het geluidsfragment, dat werd afgeluisterd door de AIVD ergens in Brabant, is een opname van een gesprek waaraan de verdachte in de Rotterdamse zaak en een aantal van de vandaag aangehouden mannen deelnamen. In het afgeluisterde fragment wordt gesproken over een te plegen aanslag op het Turkse consulaat.

De eerste verdachte kreeg vorig jaar vier jaar cel opgelegd. Het OM tekende beroep aan, want het had acht jaar geëist. Dat hoger beroep wordt binnenkort behandeld.

Voorgeleid

De in Brabant opgepakte verdachten worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdachte die in België is gearresteerd wordt uitgeleverd aan Nederland.

Het onderzoek richt zich op voorbereidingen en training voor terrorisme en ook opruiing tot terrorisme door het verspreiden van gewelddadig jihadisme via social media.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement