Volledig scherm
© stock.xchng

Asscher zegt wél sorry voor Q-koorts

DEN BOSCH - Vicepremier Lodewijk Asscher heeft er in tegenstelling tot Mark Rutte geen moeite mee om 'sorry' te zeggen voor het leed dat Q-koortspatiënten is aangedaan. "Als de overheid daar een rol in heeft gespeeld, bied ik daar bij dezen mijn verontschuldigen voor aan", zei de PvdA-lijsttrekker woensdagochtend tijdens een bezoek aan het Brabants Dagblad.

Asscher reageerde op een vraag van Angela van der Pluijm uit Hank, de moeder van de 6-jarige Emma die met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) kampt. Emma heeft veel last van de ziekte: ze gaat slechts halve dagen naar school, kan niet meedoen met de gymles en moet de meeste kinderfeestjes afzeggen. ,,Ik heb ook jonge kinderen, je ergste vrees als ouder is dat je kind iets overkomt", toonde Asscher zijn medeleven. ,,Dus ik kan me goed voorstellen hoe naar dit voor u moet zijn."

Menselijke kant
Premier Mark Rutte wilde vorige week, ook op bezoek bij het BD, niets van excuses weten aan de Q-koortspatiënten, die vinden dat de overheid hun gezondheid heeft opgeofferd ten faveure van de landbouw en zich in de jaren na de epidemie koud en hart heeft opgesteld. Rutte vond dat de regering met de tien miljoen euro voor de stichting Q-support al genoeg hart heeft getoond. Bovendien kan een 'sorry' volgens hem juridische en daarmee financiële consequenties maken. ,,Ik geloof niet dat dat zo is", zei Asscher, die toegaf het Q-koortsdossier niet tot achter de komma te kennen. ,,De overheid is zo groot dat het soms moeilijk is de menselijke kant van de zaak te blijven zien. Als dat hier uit het oog is verloren en er dingen fout zijn gegaan, dan moet je dat kunnen toegeven."

Q-koorts verspreidde zich vanaf 2007 tot 2011 via een geitenboerderij in Herpen over Brabant en de rest van Nederland, maar maakte ook daarna nog slachtoffers. De ziekte kostte zeker 74 mensen het leven, honderden patiënten kampen nog dagelijks met de gevolgen. Zij lijden bijvoorbeeld aan chronische vermoeidheid, zijn arbeidsongeschikt geworden of kampen met depressieve gevoelens.

  1. Brabant kleurt wit op ijskoude zaterdag, ongelukken door gladheid op de weg
    VIDEO

    Brabant kleurt wit op ijskoude zaterdag, ongelukken door gladheid op de weg

    De eerste sneeuw viel zaterdagochtend in Brabant. Op veel plaatsen in de provincie lag er een klein sneeuwdek. De temperatuur schommelt vandaag rond het vriespunt, maar vanwege de stevige oostenwind voelt het aan als -5 tot -10 graden in de middag. De gladheid zorgde voor veel ongevallen. Sportwedstrijden in de buitenlucht zijn veelal afgelast. In Helmond botste een auto tegen de voordeur van een woning aan de Weg door de Rijpel door de gladheid.