Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Ballonnen oplaten mag in steeds minder gemeenten in Brabant

Bijna de helft van de Brabantse gemeenten heeft inmiddels het beleid rondom het oplaten van ballonnen gewijzigd. Bij veertien gemeenten geldt nu er verbod, bij vijftien gemeenten is er sprake van een ontmoedigingsbeleid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Stichting Noordzee. 

Een maand geleden waren er nog maar acht gemeenten met een verbod. Volgens Stichting Noordzee, die strijdt tegen de vervuiling van de zee door ballonnen,  zijn er daar binnen een maand dus nog zes bijgekomen. Ook is er nog een gemeente bijgekomen waar ballonnen oplaten wordt ontmoedigd. Dat zet het totaal van gemeenten met een ontmoedigingsbeleid op vijftien. De overige 32 gemeenten hebben hun ‘ballonbeleid’ nog niet aangepast. 

Vorig jaar november barstte er in Den Bosch nog een storm van kritiek los, nadat Klaas Dijkhoff als ludieke actie ruim 500 ballonnen losliet.  Als gevolg van die actie werd het oplaten van ballonnen daar toen verboden. 

Volledig scherm
Waar in Brabant geldt er precies een verbod? Bekijk het hier. © Stichting De Noordzee

Landelijk 

Niet alleen in Brabant slaat het verbod op het oplaten van ballonnen aan, ook in de rest van het land groeit het aantal gemeenten met een verbod. Sinds de start van deze campagne vorige maand is het aantal gemeenten met een verbod gestegen van 17% naar 24%, en het aantal gemeenten met ontmoedigingsbeleid van 20% naar 31%. Inmiddels zijn er in Nederland 85 gemeenten met een verbod en 109 met een vorm van ontmoedigingsbeleid.