Sophie Wilmes, premier van België.
Volledig scherm
Sophie Wilmes, premier van België. © EPA

België verlengt strenge coronamaatregelen tot en met 19 april

BRUSSEL - België heeft de strenge maatregelen ter bestrijding van het coronavirus die tot 6 april golden, met twee weken verlengd tot en met zondag 19 april. Dat 'voelt’ de provincie Brabant ook.

De Nationale Veiligheidsraad, onder leiding van premier Sophie Wilmès, heeft dit vrijdag beslist. De bewegingsvrijheid van Belgen blijft daarmee zeer beperkt, veel beperkter dan van Nederlanders. Scholen, horeca en de meeste winkels blijven gesloten.

Grensverkeer

De grens zal ook zo goed als dicht blijven, wat betekent dat Zeeuws-Vlaanderen nog zeker drie weken afgesloten blijft van het Vlaamse achterland. In principe is alleen essentieel woon-werkverkeer over de grens toegestaan, met een werkgeversverklaring.

De kans is aanwezig dat, afhankelijk van de voortgang van de coronavirus-uitbraak, de maatregelen in België nog eens worden verlengd, tot en met zondag 3 mei. Daarover wordt later beslist. ,,Het is nog veel te vroeg om te zeggen dat de epidemie onder controle is‘’, stelde premier Wilmès vrijdag. ,,Onze inspanningen zijn nog maar begonnen. Ze nu al verslappen, zou zware gevolgen hebben.”

Brabant

De toestroom van Belgen die naar Nederland komen, zal de komende weken minimaal blijven. Dat zal te merken zijn op de N69 van Eindhoven naar de Belgische grens bij Lommel. Ook zal het  bijvoorbeeld rustig blijven bij de grens bij Baarle-Nassau en bij Hazeldonk, een andere grensovergang tussen Nederland en België.