Containers in de haven van Antwerpen.
Volledig scherm
Containers in de haven van Antwerpen. © ANP XTRA

Belgische politie arresteert vijf mannen die Martien R. hielpen bij invoer cocaïne

DEN BOSCH/ANTWERPEN - De politie in Antwerpen heeft donderdag vijf mensen gearresteerd die in opdracht van Martien R. zouden hebben meegewerkt aan de invoer van 315 kilo cocaïne uit Zuid-Amerika. De partij werd in april 2019 onderschept in de haven van Antwerpen. 

De vijf gearresteerde mannen zijn tussen de 35 en 56 jaar oud. Hun aanhouding is het resultaat van een politieonderzoek naar een 46-jarige havenarbeider die Nederlandse criminelen zou helpen met het invoeren van cocaïne uit Zuid-Amerika. Eén van hen zou Martien R. zijn, de op 13 november aangehouden leider van de Osse woonwagenfamilie. 

Tijdens de rechtszaak van afgelopen maandag in Den Bosch werd duidelijk dat justitie denkt dat R. in de haven van Antwerpen mensen heeft omgekocht om de containers met cocaïne veilig te stellen. In maart 2019 mislukte dat, waarna justitie Martien R. in een afgeluisterd gesprek hoorde verzuchten: ,,Heb ik weer. Nog nooit meegemaakt dit. En ik heb al 35 bakken ingevoerd". 

Quote

Heb ik weer. Nog nooit meegemaakt dit. En ik heb al 35 bakken ingevoerd

Martien R. na de onderschepping van coke in Antwerpen

Mislukte ‘stunt’

Zijn zoon Anton probeerde een dag later de container te stelen, in de veronderstelling dat de cocaïne er nog in zat. Dat was niet zo: de politie had alleen de deklading (een partij schroot) in de container laten zitten. In een bedrijfspand aan de Scheldestraat in Oss kwam de familie R. tot de pijnlijke ontdekking dat de Belgische politie de cocaïne - met een straatwaarde van ongeveer acht miljoen euro - al had veiliggesteld. 

Even eerder had de Nederlandse politie hem horen pochen tegen een vriend over deze 'stunt'. Behalve vader Martien en zoon Anton is ook medeverdachte Arnold M. de diefstal van de container ten laste gelegd. 

Het is nog niet duidelijk of de vijf gearresteerde Belgen louter en alleen voor de organisatie van R. werkten. De Belgische politie spreekt van 'bindingen met meerdere Nederlandse organisaties'. De politie in Antwerpen zegt ook dat de organisatie van R. van plan was om een nieuwe cocaïnelijn tussen Colombia en Antwerpen op te zetten, ‘waarbij gebruik zou worden gemaakt van tweehandsvoertuigen'.  De politie wil niet zeggen wat dat inhoudt. 

Andere transporten

 In het persbericht legt de politie alvast een link tussen de familie R. en twee andere onderschepte cocainetransporten uit Bolivia en Ecuador. Tussen een lading parkethout uit Bolivia vond de politie 392 kilo cocaïne en in november 2019 werd nog eens 775 kilo cocaïne gevonden tussen een partij hout uit Ecuador. 

Prins carnaval 

Bij de rechtszaak in Den Bosch werd maandag ook duidelijk dat Martien R. in contact stond met de Belg Gustaaf S. De man was in 2010 nog in beeld als kandidaat-prins carnaval in Aalst, maar werd in december door de rechtbank in Dendermonde veroordeeld tot zes jaar cel voor drugshandel. Volgens de Belgische rechtbank was hij betrokken bij de invoer van vijf ton cocaïne uit Brazilië. De politie luisterde een telefoongesprek tussen Martien R. en Gustaaf S. af. Volgens de advocaat van R., Jan-Hein Kuijpers, toonde dat gesprek juist de onschuld van zijn cliënt aan. Kuijpers’ verzoek om S. te mogen horen als getuige, werd door de rechtbank afgewezen. 

LEES OOK: Hoe werd de familie R. zo groot in de Brabantse onderwereld, zoals justitie ze nu afschildert? Verslaggever René van der Lee ging terug naar de jonge jaren van Martien R, toen hij alleen nog maar ondeugend was

Afgelopen maandag stond Martien R. voor het eerst na operatie Alfa voor de rechter. ,,Er worden leugens en geruchten over mij verspreid zonder enig bewijs. De krant kopte na mijn aanhouding: ‘De most wanted man van Brabant’. Maar wat ik ben is de most hunted man.”