Volledig scherm
Simon Timmermans en Ymke Kelders tijdens de opnames van het liedje. © Rutgers

‘Ben je oke?’ Brabantse schrijft nummer als tegengeluid op seksistische carnavalsliedjes

videoEen overdaad aan seksistische carnavalsliedjes? Tijdens het jaarlijkse hosfeest raak je er welhaast gewend aan. De Bestste Ymke Kelders komt namens Rutgers met een tegengeluid: de stichting lanceert vandaag (donderdag) het carnavalsliedje ‘Ben je oké?’, dat ongewenst seksueel gedrag tijdens het uitgaan bespreekbaar maakt.

,,Dat wij het liedje ook echt mochten gaan schrijven, deed mijn carnavalshart sneller kloppen", laat een enthousiaste Ymke Kelders (29), werkzaam bij het kenniscentrum voor seksualiteit, weten. Samen met Simon Timmerman (36), eveneens in dienst bij de stichting, kwam ze op het idee om bij de publiekscampagne, die sinds eind 2018 loopt, een toepasselijk carnavalsliedje te schrijven. Voor ze het wisten stonden ze in de studio.

In de pen klimmen

De geboren en getogen Bestse, die sinds 2011 in Amsterdam woont, herinnert het zich nog goed. ,,We stelden het voor, maar hoorden er al even niks meer van. Totdat de campagneleider plotseling vroeg 'waar dat nummer bleef?’ Nou, toen zijn we gauw in de pen geklommen. Er rijmt veel op oké, dus dat wilde wel", blikt ze terug. In de studio nam het inzingen van het liedje zo'n vier uur in beslag. ,,Dat was erg leuk om te doen. Wat betreft het nummer: het was keileuk om te doen, en het is verrassend goed geworden, al zeg ik het zelf", vertelt ze al lachend.

Video van het liedje ‘Ben je oké?’: (tekst gaat verder  onder de video)

Hoempapa

Het staat echter buiten kijf dat het nummer met een elementaire reden geschreven is. Los van het hoempapa-gehalte, heeft het liedje namelijk een uiterst serieuze ondertoon. ,,In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil, van zoenen tot seks", laat Ton Coenen, directeur van Rutgers, weten. ,,En dat gebeurt ook tijdens het uitgaan en carnaval waar flirten een grote rol speelt en grenzen vervagen.” 

Het lied dient als tegengeluid voor carnavalsnummers die suggereren dat carnaval een feest is waar bij je op seksueel gebied kunt doen en laten wat je wilt. Zo werd het nummer ‘Effe Trekken’ (‘en dan gaat ie in je mond’) onlangs door Sjansee uitgebracht. Het duo liet eerder van zich horen met ‘Ik wil je pijpen’. Ook andere bekende carnvalsnummers als ‘Liever schuin erin dan recht d’r neffe’ en ‘De Gròzzie van Mèn buurvrouw’ spreken, los van de dubbelzinnigheid, boekdelen.

Rutgers roept carnavalsvierders op om de vraag ‘Ben je oké?’ te stellen als ze zien dat iemand zich niet op z’n gemak voelt. Kelders is blij dat ze op deze manier haar bijdrage aan de campagne kan leveren. ,,En het zou helemaal geweldig zijn als het als openingslied wordt gebruikt bij 3 Uurkes Vurraf", besluit ze.

Volledig scherm
Afbeelding van de publiekscampagne 'Ben je oké?'. © Rutgers