Volledig scherm
Landbouw was de afgelopen jaren een heikel thema in Brabant. In 2017 demonstreerden boeren tegen strengere milieu-eisen. © Marc Bolsius

Bestuursakkoord Brabant gepresenteerd: wegen en landbouw heikele thema's

DEN BOSCH - Blijven de strenge milieu-eisen voor boeren in Brabant onverminderd van kracht? Staat de deur naar de verkeersruit rond Eindhoven nou wel of niet op een kier staan? En op welke manier wil Brabant de omslag maken naar schonere energie?

De antwoorden op die vragen komen vanmiddag vermoedelijk van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA. Zij presenteren vanaf 15.00 uur hun nieuwe coalitieakkoord voor de provincie Brabant. Dat gebeurt na een moeizaam voortraject: aan de combinatie van vijf partijen ging de nodige koudwatervrees vooraf. De samenwerking tussen een rechts (VVD, CDA) en een links (D66, GroenLinks, PvdA) blok is dan ook niet uit luxe geboren. De combinatie had aanvankelijk niemands voorkeur. Maar na het afhaken van Forum voor Democratie, na de VVD de grootste partij in Provinciale Staten, bleef een brede middencoalitie als enige haalbare optie over.

Inmiddels is over de portefeuilleverdeling in het nieuwe provinciebestuur al het een en ander naar buiten gekomen. Zo blijft Anne-Marie Spierings (D66) op de post landbouw, ondanks het feit dat de nieuwe coalitiepartner CDA in de afgelopen jaren fors oppositie voerde tegen haar beleid. Maar wat staat daar inhoudelijk tegenover? Vanmiddag weten we meer. 

Verslaggeefster Merel van Beers volgde de presentatie live vanuit het Provinciehuis.