Vlag provincie Noord-Brabant
Volledig scherm
Vlag provincie Noord-Brabant © Eric Schreurs

Bevolking van Brabant op hoogste niveau in jaren, vooral dankzij migratie

De bevolking in Brabant is vorig jaar met bijna 19 duizend inwoners toegenomen. Deze groei is voor 85% veroorzaakt door een positief buitenlandse migratiesaldo van 15.500. Het is voor het eerst dat er zo veel meer buitenlanders naar Nederland verhuisde, dan dat er vertrokken. Deze cijfers maakte de provincie Noord-Brabant vandaag bekend op basis van cijfers van het CBS.

De Brabantse bevolking beslaat anno 2020 2.563.500 inwoners. Daarvan zijn er vorig jaar 18.600 bijgekomen. Daarmee komt de bevolkingsgroei op het hoogste niveau sinds 2000. De groei wordt voornamelijk bepaald door positieve buitenlandse migratiesaldi en nauwelijks door een natuurlijke groei. 

Sterk buitenlands migratiesaldo

Vanuit het buitenland kwamen afgelopen jaar 36.750 personen naar Brabant. Er vertrokken 21.250 emigranten, waardoor het saldo op +15.500 kwam. Dit niveau - dat wordt gemeten vanaf 1950 – lag niet eerder zo hoog. Vooral de laatste jaren is het buitenlands migratiesaldo sterk toegenomen. Dat is te verklaren door de vluchtelingencrisis en de komst van arbeidsmigranten, kenniswerkers en buitenlandse studenten. 

De natuurlijke aanwas valt steeds meer terug en ligt inmiddels vrijwel op nul. Dat komt door een combinatie van minder geboorten en meer sterfgevallen. Vorig jaar werden er 23.370 kinderen geboren en kwamen 22.880 Brabanders te overlijden. Hiermee kwam de natuurlijke bevolkingsgroei in Brabant in 2019 uit op +490. Naar verwachting zal de natuurlijke groei de komende jaren verder afnemen en op termijn omslaan in een afname. Hierbij speelt vooral de vergrijzing een rol. 

Binnenlands migratiesaldo

 Vanuit de rest van Nederland hebben zich 2.600 mensen meer in Brabant gevestigd, dan dat er vertrokken zijn naar andere delen van ons land.