Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Bijna drieduizend nieuwe woningen in Eindhoven

kaartIn de afgelopen tweeënhalf jaar zijn er in Eindhoven bijna drieduizend nieuwe woningen bijgekomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vanaf 2015 tot halverwege 2018 zijn er precies 2.913 nieuwbouwwoningen gebouwd. Daarmee staat Eindhoven tweede in Brabant. 

Eindhoven staat net achter Tilburg, waar er 3.067 huizen bijkwamen. Toch valt die tweede plek verhoudingsgewijs nog mee: per duizend woningen in Eindhoven zijn er ongeveer 26 nieuwbouw. In een aantal gemeentes in de buurt ligt dat aantal veel hoger. Zoals in Best, waar er 38 woningen per duizend nieuw zijn en in Oischot, waar per duizend huizen er 37 later dan 2015 gebouwd zijn. 

Uitschieters

Er zijn natuurlijk meer uitschieters in Brabant. Eindhoven wordt op de voet gevolgd door Breda (2105) en Den Bosch (2005). Toch hebben zij verhoudingsgewijs niet het meeste gebouwd. Dat gebeurde in gemeente Haren. Daar staan nu van de duizend huizen ongeveer 94 nieuwe woningen. 

Het minste nieuwe huizen werden gebouwd in de gemeente Geertruidenberg. Daar kwamen in tweeenhalf jaar slechts 48 nieuwe woonplekken bij. Dat leidt tot een kleine vijf woningen per duizend. Daarmee blijft de gemeente sterk achter ten opzichte van de rest van Brabant.

De gemeente Meierijstad bestaat in zijn huidige vorm pas sinds 2017. Daarom zijn de gegevens daar niet volledig. 

Bekijk hier hoe het in jouw gemeente staat met nieuwbouw

  1. Brabantse journalist uitgezet uit Marokko door geheime dienst: ‘Allemaal mannen met zonnebrillen. Het leek wel een film’
    PREMIUM

    Brabantse journalist uitgezet uit Marokko door geheime dienst: ‘Allemaal mannen met zonnebril­len. Het leek wel een film’

    VEESSEN/TILBURG - Achteraf denkt journalist Gerbert van der Aa dat hij misschien ‘iets te lichtzinnig’ is omgegaan met het feit dat hij niet op die plek in Marokko mocht zijn. Maar een hele duidelijke reden voor zijn uitzetting heeft Van der Aa - sinds dinsdag weer veilig thuis in het Gelderse Veessen - een week na dato nog steeds niet gekregen van de Marokkaanse autoriteiten.