Volledig scherm
De eigenaar van voormalig mestbedrijf BioSpares in Nistelrode werd in november veroordeeld tot een celstraf voor illegale lozingen en vervuilingen. © Van Assendelft Fotografie

Bijna helft mestverwerkers ging laatste vijf jaar de fout in

DEN BOSCH - Bij bijna de helft van de mestverwerkers die door de provincie gecontroleerd wordt, zijn de laatste vijf jaar overtredingen geconstateerd. Dat antwoordt het Brabantse provinciebestuur op vragen van Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie-SGP).

Om precies te zijn gingen 23 van de 50 bedrijven de fout in. Daarbij gaat het volgens de provincie om overtredingen van klein tot groot: 'Van het ontbreken van een energieplan en het bouwen buiten het bouwblok tot het op grote schaal overtreden van milieuwetgeving, zoals bij Biospares in Nistelrode.'

Mestfraude

Het onderwerp mest staat volop in de belangstelling, sinds NRC in november meldde dat boeren, transporteurs, mestverwerkers en handelaren in Brabant en Limburg op grote schaal met mest zouden frauderen. De provincie controleert in Brabant de mestverwerkers met een capaciteit boven de 25 ton. 

Gedeputeerde Staten stellen dat zij de afgelopen jaren niet tekort zijn geschoten in hun toezichthoudende taak. 'Frauduleuze handelingen zoals in het NRC-artikel worden aangehaald hebben vooral betrekking op transport en aanwending van mest, waarvoor het Rijk/NVWA verantwoordelijk is.' 

Volledig scherm
Hermen Vreugdenhil, Statenlid namens de ChristenUnie-SGP. Foto Roy Lazet © roy lazet

De provincie constateerde bij verwerkers dit jaar twee overtredingen die aan mestfraude raken. Die zijn gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), is te lezen in de antwoorden.

Volgens het in Nieuwendijk woonachtige CU-SGP Statenlid Vreugdenhil schuift de provincie met deze antwoorden haar verantwoordelijkheid af. ,,Dat vind ik echt. Als je ziet dat de helft van de bedrijven in de fout gaat, dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen.

En dat is de laatste jaren niet gebeurd, ook niet na signalen die wij als Provinciale Staten hebben afgegeven. Wij roepen Gedeputeerde Staten op om heel snel met een goed en gedegen plan van aanpak te komen." Een taskforce mestfraude, zoals D66 onlangs voorstelde, noemt Vreugdenhil 'een goed idee'. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement