Volledig scherm
PREMIUM
Verpleegkundig centralist Ronnie te Boekhorst in de meldkamer in Den Bosch. © Olaf Smit

Bijzonder beroep: ‘Verpleegkundig centralist is niets voor zenuwachtige types’

ZomerserieDEN BOSCH - Rustig, duidelijk en kordaat stelt verpleegkundig centralist Ronnie te Boekhorst uit Veldhoven zijn vragen. ,,Is hij wakker mevrouw? Ademt hij? Oké. Ja. Oké. Heeft hij de medicijnen per ongeluk of expres ingenomen?" Aan de andere kant van de lijn een vrouw uit Nuenen. Ze is in paniek. Haar vriend heeft zojuist een grote hoeveelheid medicijnen ingenomen. Vermoedelijk in een poging zichzelf van het leven te beroven.

Te Boekhorst moet vlug veel informatie inwinnen en analyseren. In rap tempo schiet hij vragen af: ,,Verandert zijn huidskleur mevrouw? Ademt hij normaal?" Terwijl Te Boekhorst vragen afvuurt, tikt hij de antwoorden meteen in. Ze verschijnen op zijn scherm, een van vier voor zijn neus.

 1. Is de introductieweek in het Eindhovense nachtleven en een bad van bier nog een beetje te betalen?

  Is de introduc­tie­week in het Eindhoven­se nachtleven en een bad van bier nog een beetje te betalen?

  EINDHOVEN - Nog voor ze hun eerste drankje bestellen, is er voor sommige studenten al een flinke hap uit hun bierbudget voor deze week. Wie geen slaapplek heeft bemachtigd in een studentenhuis, moet 40 euro neerleggen voor een bedje in het Studentensportcentrum. Verder betaalt iedere student 120 euro voor deelname aan de introductieweek. Daarvoor krijgen ze een week vol activiteiten en feestavonden en drie maaltijden per dag.
 2. Nieuwe Brabanders Piroska en dochter Helen: ’In Brabant zijn we arbeidsmigranten, maar in Roemenië ook’
  PREMIUM
  Zomerserie

  Nieuwe Brabanders Piroska en dochter Helen: ’In Brabant zijn we arbeidsmi­gran­ten, maar in Roemenië ook’

  DINTELOORD - Tegeltjeswijsheden genoeg. Oost west, thuis best. Home is where the heart is. Was het leven maar zo simpel, verzucht de Hongaars-Roemeense Piroska Papp (34) in haar tijdelijke thuis in Dinteloord. Ze dubt en tobt. Want wat is tijdelijk en wat is thuis voor haar gezin? Het is een emotionele achtbaan, een worsteling tussen gevoel en verstand.