Volledig scherm
PREMIUM
De Nederlandse regering heeft haar kaarten al jaren geleden gezet op biomassa als ideale 'overgangsbrandstof'. © Thinkstock

Biomassa is duurzaam. 'Nietes.' 'Welles.'

EINDHOVEN - Nederland kan gewoon hout in biomassa-installaties blijven stoken om energie op te wekken, zegt minister Wiebes. De duurzaamheidseisen zijn immers streng. Experts hebben daar echter grote twijfels bij.

Ennatuurlijk: biomassa is tussenhalte
Het Eindhovense warmtebedrijf Ennatuurlijk gaat voorlopig door met biomassa, ondanks de groeiende twijfels over de klimaatvriendelijkheid van deze energiebron.

Ennatuurlijk is actief in deze regio en onder andere eigenaar van een biomassacentrale op Strijp-T in Eindhoven. Het bedrijf kocht die centrale in 2017. Er worden houtsnippers verbrand om woningen en bedrijven in stadsdeel Strijp van warmte te voorzien. De overheid verleende de eigenaar van de centrale een subsidie van 1 miljoen euro, voor de looptijd van twaalf jaar.

De vraagtekens die de laatste tijd worden geplaatst bij de milieuvriendelijkheid van verbranding van (houtige) biomassa zijn voor Ennatuurlijk geen reden het vertrouwen in biomassa nu al op te zeggen. Volgens het warmtebedrijf is duurzaam stoken van hout wel degelijk mogelijk. ,,We gebruiken alleen gecertificeerd hout, dat binnen een straal van maximaal 100 kilometer van de biomassacentrale verzameld wordt’', aldus een woordvoerster. Ennatuurlijk gaat de komende tijd onderzoeken ‘hoe zij klanten meer inzicht kunnen geven in de herkomst van het gebruikte hout’.

Ennatuurlijk beschouwt biomassa als milieuvriendelijke tussenhalte op weg naar een ultiem duurzame stip op de horizon: gebruik van aard-, zonne- of restwarmte. ,,Voordat we zover zijn dat we deze energiebronnen grootschalig kunnen inzetten zijn we zo tien jaar verder. We moeten daarvoor uitgebreid bodemonderzoek doen en een warmtenet aanleggen. Moeten we tot 2030 wachten om van het aardgas af te kunnen of gebruiken we in de tussentijd biomassa?’’

Onlangs ontstond discussie over de vraag of energie opwekken via biomassacentrales wel zo milieuvriendelijk is. Een opiniestuk van een Europese organisatie van wetenschappers (EASAC) veegde de vloer aan met het klimaatvriendelijke imago van biomassa.

Als we nu meer gaan stoken komen er meer broeikasgassen in de lucht dan bomen nu kunnen opnemen: het kost tijd voordat nieuw aangeplante bossen voldoende gegroeid zijn om CO2 te kunnen absorberen. De wetenschappers van EASAC spraken van een 'koolstofbom'. Ook kwam uit onderzoek van adviesbureau DNV GL naar voren dat biomassacentrales 20 procent meer fijn stof, stikstof en CO2 uitstoten bij de opwekking van elektriciteit dan kolencentrales.

Minister Eric Wiebes reageerde onlangs met een brief aan de Tweede Kamer op de kritische geluiden. Afscheid nemen van biomassa is volgens de bewindsman niet aan de orde, omdat daarmee het realiseren van de klimaatdoelen - minimaal 40 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 - in gevaar komt. 60 procent van de hernieuwbare energie in ons land wordt inmiddels gewonnen uit deze 'groene' energiebron.