Boeren mogen de komende twee maanden hun grasland beregenen met grondwater.
Volledig scherm
PREMIUM
Boeren mogen de komende twee maanden hun grasland beregenen met grondwater. © Bert Jansen

Boer mag zijn grasland beregenen met grondwater, met dank aan kletsnatte februari

EINDHOVEN - De grondwaterstand heeft zich de afgelopen winter behoorlijk kunnen herstellen van opnieuw een droge zomer in 2019. Boeren die daarvoor een vergunning hebben, mogen hun land daarom de komende twee maanden ‘gewoon’ met grondwater beregenen. 

Dat geldt dus ook voor het meest droogtegevoelige gebied van de provincie, ten zuiden en zuidwesten van Eindhoven. Daar was vorig jaar wél een verbod van kracht op het onttrekken van grondwater. Met name de vele neerslag in februari heeft de voorraden weer wat aangevuld. ,,Al merken we wel dat het op de hoge zandgronden nu snel weer droger wordt", vertelt Lonneke Schilte, droogtecoördinator bij waterschap De Dommel. ,,We hebben ook niet zozeer een natte winter gehad; vooral een erg natte februarimaand. Als je nu naar onze peilbuizen kijkt, dan zie je een piek die loopt tot en met ongeveer half maart. De laatste weken is de grondwaterstand alweer flink gezakt.” 

  1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
    PREMIUM

    Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

    ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roeland Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.