Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Boeren keren eigen mestfabriek Terramass rug toe

ODILIAPEEL - Vier jaar geleden werd bij de start van de bouw van Terramass in Odiliapeel de mestverwerker nog gezien als een voorbeeld voor Brabant. Nadat het bedrijf amper anderhalf jaar had gedraaid, ligt het al ruim een jaar stil. Boeren hebben zich afgewend. Een faillissement wordt ontkend.

Zo'n 85 boeren uit Oost-Brabant, verenigd in de Mineralen Initiatief Coöperatie (MIC), die aan de wieg stonden van de mestverwerker, zouden zes jaar lang samen jaarlijks 200.000 liter mest leveren aan Terramass.

Nadat de bouw klaar was, duurde het door falende techniek nog een heel jaar voor de mestverwerker kon gaan draaien. Een tegenvaller voor de boeren. De zorgen werden nog vergroot toen de financier van Terramass wilde dat zij ook gingen investeren in de fabriek. Dat leidde uiteindelijk tot opheffing van de MIC.

Om toch nog enige zeggenschap te behouden in Terramass richtte ongeveer een derde deel van de MIC-boeren in 2017 een nieuwe club op, de Vereniging Leveranciers van Duurzame Mineralen. Maar die blijkt vorige maand ook het contract te hebben opgezegd met Terramass.

Voorzitter Theo Rovers uit Boekel wil daar niks over kwijt. Niet over de reden van opzegging, niet over de looptijd van het contract, noch over het ledenaantal van zijn vereniging.

Vanaf de start in 2017 heeft het bedrijf amper anderhalf jaar mest verwerkt. Vorig jaar schoof de financier de tweehoofdige directie aan de kant en verving haar door Henk Willems uit Horst-America. Die zegt sinds zijn benoeming op 1 juli 2018 vooral druk te zijn met 'crisismanagement': het in kaart brengen van de boekhouding, incassobureau's aanspreken, betalingsregelingen treffen en de vergunningen op orde brengen. Hij ontkent met klem dat het bedrijf failliet zou zijn, daar is officieel ook geen melding van gemaakt.

Henk Willems en ook pandeigenaar Gerwin Peters willen verder geen toelichting geven op de huidige stand van zaken bij mestverwerker Terramass.