Het debat van 2017 maakte veel los bij zowel boeren als groene partijen in de provincie.
Volledig scherm
PREMIUM
Het debat van 2017 maakte veel los bij zowel boeren als groene partijen in de provincie. © Marc Bolsius

Boeren opnieuw naar Brabants provinciehuis

DEN BOSCH - Boerenorganisatie ZLTO roept haar leden op om vrijdag naar het provinciehuis in Den Bosch te komen. Daar doen Provinciale Staten het debat uit 2017 over strengere milieuregels voor stallen nog eens dunnetjes over.

De provincie constateerde destijds dat de hoeveelheid stikstof in natuurgebieden veel minder snel daalde dan beoogd. Dat leidde tot een ingrijpend besluit: boeren die stallen van meer dan 15 jaar oud hadden, dienen die veel eerder dan gepland te verduurzamen. Zij moeten volgend jaar een vergunning aanvragen; de stal moet dan voor 2022 klaar zijn. Nu de gevolgen van stikstof op natuur landelijk onder een vergrootglas liggen, zint het Rijk een vergelijkbare regeling. De voorwaarden daarvan zijn echter nog niet duidelijk, waardoor de kans bestaat dat Brabantse boeren aan andere, strengere regels moeten voldoen dan collega's elders in het land. Voor ZLTO is dat reden om andermaal in het geweer te komen tegen de Brabantse aanpak; de organisatie pleit al sinds het besluit van 7 juli 2017 voor uitstel. ,,Wacht nou even in Brabant tot er landelijk meer bekend is”, luidt de oproep van ZLTO-woordvoerder Mark de Jong. ,,Zodat je boeren niet nu al klem zet.”

  1. Angstige momenten tijdens wilde achtervolging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje
    PREMIUM

    Angstige momenten tijdens wilde achtervol­ging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje

    ZALTBOMMEL/WAARDENBURG/VELDDRIEL - ,,Dat was wel even schrikken en vooral indrukwekkend.” Natasja de Jong uit Rossum en haar vriend reden zaterdagavond over de Van Heemstraweg van Rossum naar Zaltbommel toen ze ineens allemaal zwaailichten op zich af zagen komen. Voorop reed een auto met een aanhangwagen. Het was de slotfase van een wilde achtervolging met - gelukkig alleen - veel blikschade.