Volledig scherm
© Thinkstock

Bouwvergunning in ene gemeente soms wel 23 keer duurder dan in een andere

GraphicHuiseigenaren betalen dit jaar over het algemeen meer voor een bouwvergunning dan vorig jaar. De verschillen per gemeente zijn groot. In Voorschoten is een vergunning ruim 23 keer zo duur als in Leiden. In Brabant zijn de inwoners van Grave het meeste geld kwijt voor een kleine bouwvergunning. De gemeente Valkenswaard rekent het minste.

Een dakkapel, serre of volledige nieuwbouwwoning op een leegstaand kavel: voor al dit soort grote bouwklussen is een omgevingsvergunning nodig. Iedere gemeente bepaalt jaarlijks zelf welk prijskaartje aan zo’n vergunning hangt. Gemeenten mogen de leges ieder jaar verhogen of verlagen. Daarbij wordt gekeken naar de bouwsom: hoe meer geld de verbouwing kost, hoe hoger de kosten voor het papierwerk.

Gemiddeld verhoogden gemeenten de leges voor een project van 10.000 euro dit jaar met 3,6 procent. Een vergunning voor een nieuwbouwwoning van 170.000 euro is gemiddeld 4 procent duurder. Dit blijkt uit cijfers die Vereniging Eigen Huis maandag heeft gepubliceerd.

Voor een bouwproject van 10.000 euro rekenen naast Grave ook de gemeente Mill en Sint Hubert, Woensdrecht en Etten-Leur beduidend meer. In Grave kost een dergelijke vergunning 725,40 euro. Inwoners van Valkenswaard zijn slechts 180 euro kwijt.

Voor een nieuwbouwwoning met een bouwsom van 170.000 euro zijn inwoners van Son en Breugel het meeste geld kwijt. Een vergunning kost 8.233 euro. Veldhoven ruim drie keer zo goedkoop. Hier kost een vergunning voor een nieuwbouwwoning 2.431,63 euro.