In Eindhoven, Rosmalen en Gilze werden al verschillende evenementen afgelast vanwege het coronavirus.
Volledig scherm
In Eindhoven, Rosmalen en Gilze werden al verschillende evenementen afgelast vanwege het coronavirus. © Getty Images/iStockphoto

Brabanders waken voor corona: verschillende wedstrijden en evenementen afgelast

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu riep Brabanders vrijdagavond op om hun sociale contact te beperken als zij last hebben van verkoudheid, hoesten of koorts. Daarmee wilde het instituut de verspreiding van het coronavirus in Brabant beperken. En dat werkt: verschillende evenementen en wedstrijden in Brabant worden afgelast. Ook nemen winkels maatregelen. 

De vestiging van Pearl aan de Ginnekenstraat in Breda is gesloten vanwege het Corona-virus. Het personeel is zaterdagmiddag naar huis gestuurd, enkele personeelsleden zouden lichte ziekteverschijnselen vertonen. De beslissing om de deuren te sluiten is uit voorzorg genomen. De vestiging was niet bereikbaar voor een andere toelichting. 

Lees verder onder de foto

Briefje op de deur bij Pearl in Breda.
Volledig scherm
Briefje op de deur bij Pearl in Breda. © Geert Nijland

In Eindhoven stond voor zaterdagavond het evenement Eindhoven Soul City Live! & HipHop HooRay op de planning. Juist omdat het RIVM mensen in Brabant aanraadt om contact te vermijden, wil de organisatie geen risico ondernemen. ,,De tickets blijven vanzelfsprekend geldig voor de volgende editie, die zo snel mogelijk wordt aangekondigd!”

SJV Rosmalen annuleerde het Poppenconsultatiebureau van zaterdag. Kinderen kunnen normaliter met hun poppen langskomen om ze te laten controleren. ,,We hebben natuurlijk ook contact gehad met de poppendoktoren. Zij adviseren alle zieke patiënten vooral thuis te blijven en even goed uit te zieken.”

In Zorgcentrum St. Franciscus in Gilze zou vandaag de expositie Vrijheid in kunst geopend worden. ,,Vanwege de nieuwe aanwijzing van het RIVM, hebben we in overleg met de directie besloten om de opening van de expositie te annuleren",  laat een medewerker van Cultuurplaats weten. 

Een feest van Eritrese vluchtelingen in Breda, dat later deze zaterdag op het programma stond, is ook afgelast. Het feest was opgezet door de Eritrese gemeenschap in Breda en Buddy to Buddy. Op ‘Ontmoet Eritrea’ wilden de Eritreërs zich aan de Bredanaars voorstellen, maar de zorg om mogelijke besmetting gooide roet in het eten. Een nieuwe datum voor het feest is nog niet bekend.

Wedstrijden

Ook werden er in Brabant verschillende voetbalwedstrijden afgelast. Zo gingen alle wedstrijden van voetbalvereniging Unitas in Gorinchem, die tegen Brabantse clubs gespeeld moesten worden, niet door. Ook werd de wedstrijd van de zoon van Sjoerd Mossou afgezegd door de Gorinchemse club. Zo tweet hij: ‘Leve de voorzorg hoor, maar dit begint op hysterie te lijken. Komisch ook wel: ze voetballen zelf ongeveer 500 meter boven de grens met Noord-Brabant’.

De Prinsenbeekse voetbalvereniging Beek Vooruit reisde vandaag ook niet af naar Dordrecht voor hun uitwedstrijd. De desbetreffende scheidsrechter liet via Twitter weten dat de wedstrijd is afgelast in verband met zieken bij de Brabantse club. ,,Jammer gezien het mooie weer, maar zeer begrijpelijk gezien recente berichtgeving voor wat betreft het Corona-virus in die regio. Gezondheid is belangrijker dan voetbal. Geen Wieldrecht - Beek Vooruit dus.”

Boodschappen tot aan de voordeur

Ook Albert Heijn houdt rekening met het coronavirus in Brabant. Zo liet de supermarktketen via de site weten dat bestelde boodschappen in Noord-Brabant tot aan de voordeur worden gebracht.

De waarschuwing van de Albert Heijn.
Volledig scherm
De waarschuwing van de Albert Heijn. © Screenshot Albert Heijn