Volledig scherm
© ANP XTRA

Brabant brandt vingers niet aan aanpak van festivaldrugs

DEN BOSCH - De provincie Brabant wil zijn vingers niet branden aan de combinatie drugs en festivals. Een voorstel van de CDA-fractie in Provinciale Staten om in actie te komen tegen het gebruik van verdovende middelen op festivalterreinen wordt nadrukkelijk van de hand gewezen.

Quote

We onderstre­pen dat drugsge­bruik niet strafbaar is.

Gedeputeerde Staten Brabant

In juli had Statenlid Marcel Deryckere aan Gedeputeerde Staten gevraagd of ze net als minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vinden dat gebruikers van drugs medeverantwoordelijk zijn ‘voor het in stand houden van een drugsindustrie, waar ook onschuldige mensen het slachtoffer van zijn’.

Met die stelling is het provinciebestuur het wel eens: ,,Zonder consumptie geen productie.’’ Bovendien laat het college weten dat het zich ernstig zorgen maakt over de productie van drugs en het ‘problematische’ gebruik van die middelen. ,,Maar we onderstrepen dat drugsgebruik niet strafbaar is’’, aldus Gedeputeerde Staten.

Kan de provincie dan iets doen om het gebruik op festivals tegen te gaan, wilde De Ryckere weten. Zo stelt hij voor dat Brabant ingrijpt bij het verlenen van vergunningen.

Drugspreventie

Maar dat gaat niet gebeuren als het aan het huidige college van GS ligt: ,,Vergunningverlening is een verantwoordelijkheid van de gemeente waar het betreffende dancefestival plaatsvindt.’’

Kan Brabant dan eisen stellen aan drugspreventie en handhaving bij festivals en evenementen die door de provincie worden ondersteund? En ook daar voelen Gedeputeerde Staten zich overvraagd: ,,We zien geen mogelijkheden. Ook dat is een zaak van de betrokken gemeente.’’

Wel strijdt Brabant ‘in zijn algemeenheid’ tegen drugsgebruik.

  1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
    PREMIUM

    Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

    ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roeland Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.