Volledig scherm
Een wasbeer. © Shutterstock

Brabant gaat wasbeer schieten; PVV-voorstel tegen maatregel haalt het niet

UpdateDEN BOSCH - Als er in Brabant een wasbeer wordt gesignaleerd, mag het dier voortaan worden afgeschoten. Dat heeft het provinciebestuur deze week besloten. Een PVV-voorstel om dat besluit direct terug te draaien, haalde het vrijdagavond niet. 

De maatregel moet voorkomen dat de van oorsprong Amerikaanse dieren zich permanent in Brabant vestigen. Tot nu toe is er in deze provincie slechts een enkele rondzwervende wasbeer gesignaleerd. In tegenstelling tot in Limburg: daar duikt de soort met grotere regelmaat op, en zijn er ook al jongen geboren. De wasberenpopulatie wordt daar inmiddels op zo'n honderd dieren geschat. Dat is problematisch, want de kleine berensoort vormt een bedreiging voor inheemse flora en fauna. Ook kunnen wasberen een parasiet met zich mee dragen die de volksgezondheid kan schaden.

Provincies hebben volgens Europese regels de plicht om ‘invasieve exoten’ - uitheemse soorten die de natuur in de war schoppen - te bestrijden. De wasbeer komt van nature niet in Europa voor, maar is met name in Duitsland zo vaak ontsnapt of losgelaten dat de soort zich inmiddels wijd heeft verspreid. Zij breiden hun leefgebied langzaam maar zeker hun leefgebied uit naar Nederland.

Petitie

Mede daarom besloot die provincie in maart al toestemming te geven voor het afschieten van de wasberen. Dat voornemen leidde tot grote beroering; een petitie van Stichting Aap tegen de maatregel werd ruim 27.000 keer getekend. Het Limburgse provinciebestuur kwam uiteindelijk toch aan de bezwaren tegemoet, en gaat de dieren nu zo veel mogelijk opvangen in plaats van bejagen. Zou dat in Brabant dan ook geen optie zijn? ,,We kiezen juist voor een snelle aanpak", aldus een woordvoerder. ,,Een wasbeer ziet er misschien schattig uit, maar we willen voorkomen dat ze zich hier vestigen. Dan is afschieten een radicale oplossing, maar uiteindelijk wel effectiever dan als je ze probeert te vangen.”

Het provinciebestuur besloot deze week - voor het laatst bijeen in de oude samenstelling - de jacht op de wasbeer te openen. Die maatregel is in elk geval bij de PVV in het verkeerde keelgat geschoten. De fractie wilde het besluit vrijdagavond, bij het debat over het nieuwe Brabantse coalitieakkoord, direct terugdraaien. Dat voorstel kreeg onvoldoende steun. Wel verzochten coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 het nieuwe provinciebestuur om nog eens te kijken naar andere bestrijdingsmethoden dan het afschieten van wasberen.