Volledig scherm
Eikenprocessierups © shutterstock

Brabant laat natuurlijke vijanden los op jeukrups

DEN BOSCH - Vogels, sluipwespen, sluipvliegen en kevers lusten de eikenprocessierups rauw en daar gaat de provincie Noord-Brabant dankbaar gebruik van maken. Komend najaar of volgend voorjaar starten meerdere proefprojecten bij provinciale wegen N260, N269 en N277 waarbij natuurlijke vijanden op de jeukrups worden losgelaten. 

De proef duurt vier jaar. De provincie kijkt hoe ze ervoor kan zorgen dat de natuurlijke vijanden aan het werk gaan én of dat zin heeft. Ondertussen probeert Brabant de provinciale wegen zoveel mogelijk vrij te krijgen van de eikenprocessierups door bestrijders in te schakelen. Die zuigen het harige beestje op om het te verbranden. Er worden ook biologische bestrijdingsmiddelen ingezet, maar niet op plekken waar water wordt gewonnen of waar beschermde vlinders voorkomen. 

De provinciale PVV-fractie wil dat de rups ‘keihard’ wordt bestreden en stelde daar deze week vragen over aan GroenLinks-gedeputeerde Rik Grashoff. Die kreeg vrijdag ook vragen van het CDA, dat wilde of de gemeenten de bestrijding van de jeukrups aan kunnen. Grashoff dacht van wel, maar kon niet namens alle gemeenten spreken.