Volledig scherm
Een rondje recreatief vliegen met een helikopter wordt in Brabant aan strengere regels gebonden. © Ingrid Bertens

Brabant legt feesthelikopter aan banden

DEN BOSCH - Tijdens evenementen in Brabant mogen helikopters nog maar vijftig keer hun rondjes vliegen over het feestterrein. En hoe lang een festival desnoods ook duurt, er mag voortaan maar één dag met helikopters worden gevlogen.

Met deze nieuwe regels legt de provincie Brabant het aantal helikoptervluchten aan banden. Tot nu toe was er geen grens aan de hoeveelheid starts en landingen, maar nu is het genoeg, aldus het provinciebestuur.

Te soepel beleid

Quote

Uit alle studies blijkt dat helikop­ters een grote mate van verstoring met zich meebrengen.

Brabantse Milieu Federatie

Gedeputeerde Staten hebben zich daarbij een brandbrief van de Brabantse Milieu Federatie BMF aangetrokken. Die vroeg begin dit jaar aandacht voor ‘het grote aantal ontheffingen voor recreatieve helikoptervluchten bij natuurgebieden’, zoals de Kampinasche Heide en De Utrecht. Dat heeft een ‘verstorende werking op kwetsbare natuur- en stiltegebieden, aldus de BMF, die dan ook vroeg voor een aanscherping van het ‘huidige, veel te soepele beleid’.

,,Uit alle studies blijkt dat helikopters een grote mate van verstoring met zich meebrengen, meer nog dan bijvoorbeeld straaljagers en sportvliegtuigen’’, waarschuwde de BMF. ,,Dit komt doordat helikopters vaak op geringe hoogte vliegen, de geluidsproductie hoog is en bovendien vaak geen vaste vliegroutes volgen. Er kan dan ook geen sprake zijn van gewenning.’’

Traumaheli's

Nu heeft de provincie niets te zeggen over het vliegen met helikopters. Dat is een bevoegdheid van de landelijke overheid. Maar Gedeputeerde Staten mogen wel iets vinden van de plaats waar helikopters opstijgen en landen. En van die bevoegdheid wordt nu gebruik gemaakt. Overigens gaat het niet over traumaheli’s en Defensietoestellen, zoals Apaches en Chinooks.

Volgens de provincie valt het met de klachten over helikopteroverlast nogal mee. Toch was de kritiek van de BMF genoeg reden om duidelijkheid te scheppen. En dat is nu dus gedaan, aldus een woordvoerster van de provincie.

  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”