Volledig scherm
Cultuurindex naar regio's in Nederland. © Atlas gemeenten

Brabant scoort laag in cultuurindex

EINDHOVEN - De provincie Noord-Brabant, maar ook steden als Eindhoven en Helmond scoren laag in de cultuurindex die woensdag werd gepresenteerd. Amsterdam, Maastricht en Leeuwarden voeren de lijst aan.

Natuurlijk staat Amsterdam strak bovenaan, maar dat Maastricht op de tweede plaats staat op de cultuurindex, mag verrassend worden genoemd. Oók opmerkelijk: de Noordelijke regio met Friesland en Groningen voorop, scoren eveneens uitstekend. Brabant daarentegen staat op het ranglijstje van de provincies op de voorlaatste plaats, nog net voor Flevoland. Als het gaat om het cultuuraanbod, zonder rekening te houden met de grootte van de bevolking, dan staat Brabant - na Noord- en Zuid-Holland – op de derde plaats.

Categorieën

De opstellers van de cultuurindex, de Atlas voor Gemeenten en de Boekmanstichting, werkten op basis van twintig indicatoren met vijf categorieën: film, erfgoed, beeldende kunst, letteren en podiumkunsten. De waardering van inwoners voor die verschillende sectoren is ook meegewogen door de onderzoekers. Er wordt veel waarde toegekend aan erfgoed, meer dan aan bijvoorbeeld letteren, daarom scoren ‘nieuwe’ steden als Lelystad en Almere relatief laag en scoren op provinciaal niveau Zeeland en Friesland (met veel kerken en monumenten) hoog.

Henri Swinkels, gedeputeerde cultuur van Noord-Brabant, schrikt niet van de cijfers: ,,Dit gaat over de periode 2005-2015 en ik weet dat er nadien veel is gebeurd, er veel in cultuur is geïnvesteerd. En als het gaat om het aanbod alleen, dan staan we op een respectabele derde plaats. zonder Neemt niet weg dat het goed is wanneer een en ander weer even scherp wordt gesteld, dat is altijd waardevol.”

Creatieve industrie

,,Dit moet je flink relativeren”, zegt Frans van Dooremalen, directeur van het provinciale cultuurfonds Brabant C. ,,Dit gaat toch vooral om de capaciteit die wordt aangeboden in elke stad en dat zegt niet heel veel: een grote lege schouwburgzaal wordt toch als grote zaal geteld. Verder krijgt de creatieve industrie, waar Brabant natuurlijk in uitblinkt, hier geen plek en dat scheelt veel. Maar, dat er extra geïnvesteerd mag worden in kunst en cultuur is duidelijk; een mooie opdracht voor de nieuwe colleges.”

Jenneke Harings, beleidsadviseur bij de provinciale cultuurinstelling BKKC, geeft aan dat de methodiek bepaalt hoe steden en provincies scoren en dat dat nogal kan schelen: ,,Maar hoe dan ook is duidelijk dat het nog wel wat beter kan in Brabant. Aan de andere kant moet je uitgaan van je eigen kracht en mogelijkheden; is het in dat opzicht echt niet zinvol om bijvoorbeeld Eindhoven te vergelijken met Amsterdam.”

Volledig scherm
Henri Swinkels, gedeputeerde van de provincie NoordBrabant. © Erik van der Burgt / Verbeeld
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Fruithandel De Groot doelwit van criminelen na onderschepping 400 kilo coke, afpersers dreigden met liquidatie
  PREMIUM

  Fruithan­del De Groot doelwit van criminelen na onderschep­ping 400 kilo coke, afpersers dreigden met liquidatie

  ARNHEM/HEDEL - Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van de Hedelse groente- en fruithandel De Groot afgeperst. Er is zelfs gedreigd met het liquideren van ‘een willekeurige medewerker’ als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de afpersing en bedreiging blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter donderdag tijdens een inleidende zitting.
 2. Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaverbod’ nadat hij Roosendaalse nikabdraagster uit trein zet

  Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaver­bod’ nadat hij Roosendaal­se nikabdraag­ster uit trein zet

  ROOSENDAAL - De 19-jarige nikabdraagster uit Roosendaal die maandag uit de trein dreigde te worden gezet heeft van de confrontatie een filmpje gemaakt, dat is op de Facebookpagina Tegen Boerkaverbod geplaatst. In het filmpje wordt de identiteit van de conducteur nadrukkelijk getoond. De NS vindt dit veel te ver gaan: ,,Onze mensen moeten met rust gelaten worden, ook op sociale media.”