Volledig scherm
Gedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks). © Jan Zandee

Brabant wil niet morrelen aan natuurgebieden

EINDHOVEN - Het is goed dat er eindelijk een pakket aan maatregelen ligt om de stikstofcrisis te lijf te gaan, concludeert het Brabantse provinciebestuur. Maar dat het kabinet mogelijk toch ook aan natuurgebieden wil morrelen, zint gedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks) niet. 

Landbouw- en natuurminister Carola Schouten (ChristenUnie) laat in een brief aan de Tweede Kamer namelijk de optie open om de beschermde status van sommige zogeheten Natura 2000-gebieden in te trekken. Grashoff geeft in een persbericht van de provincie aan ‘op voorhand weinig heil te zien’ in aanpassing van natuurdoelstellingen. ,,De slechte effecten van stikstofneerslag in natuur los je op door minder stikstof en met natuurherstel. Niet door te morrelen aan natuurbeschermingsregels.”

De stikstofcrisis van nu draait in essentie om de bescherming van Natura 2000-gebieden. Ontwikkelingen in bijvoorbeeld landbouw, woningbouw of infrastructuur die voor meer stikstof in deze kwetsbare natuur zorgden, konden vaak toch een vergunning krijgen. Daar klopte juridisch gezien weinig van, oordeelde de hoogste Nederlandse rechter in mei. Daarbij zijn er - kort door de bocht - twee oplossingen. De natuurdoelen bijstellen, of maatregelen nemen waardoor de hoeveelheid stikstof in de natuur wél afneemt. 

Vorige maand gaf het ministerie nog aan dat het morrelen aan natuurdoelen in feite onmogelijk was. Nu wil minister Schouten die weg toch gaan aftasten. Kleine Natura 2000-gebieden waarvan de doelstellingen ‘door hun omvang en ligging’ bijna niet haalbaar zijn, stelt zij nu toch ter discussie. ‘Daar waar dat aan de orde is, zal worden bekeken of de beschermde status moet worden aangepast’, staat in de brief aan de Kamer. Of daardoor Brabantse gebieden ter discussie komen te staan, is vooralsnog niet duidelijk. 

  1. Boerenblokkade leidt na één dag al tot lege schappen; vandaag kort geding supermarkten
    PREMIUM

    Boerenblok­ka­de leidt na één dag al tot lege schappen; vandaag kort geding supermark­ten

    De brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zet alles op alles om de blokkade van distributiecentra van supermarkten door actievoerende boeren te voorkomen. Vandaag dient bij de rechtbank in Lelystad een kort geding waarmee het CBL de blokkades tracht te voorkomen. Het CBL vreest een miljoenenschade voor de supermarkten, lege schappen en niet-verkrijgbare producten voor consumenten als actievoerende boeren woensdag distributiecentra gaan blokkeren.