Volledig scherm
Protest voor het provinciehuis in Den Bosch, waar splijtzwam stikstof zorgde voor een coalitiebreuk. © ANP

Brabantse bestuurscrisis vraagt meer van rapporteurs

DEN BOSCH - Het bezweren van de bestuurscrisis in Brabant blijkt lastiger dan rapporteurs Peter van der Velden en Alfred Arbouw vooraf dachten. De ervaren rotten hebben nu toch behoefte aan een tweede gesprek met alle fractievoorzitters. Dat gaat komende week gebeuren. 

Door de breuk met het CDA heeft de coalitie in Brabant al dik een maand geen meerderheid meer in de Provinciale Staten. Overgebleven coalitiefracties VVD, D66, GroenLinks en PvdA stelden twee politieke zwaargewichten aan om de orde te herstellen. Aan deze rapporteurs de taak  om te onderzoeken hoe Brabant weer een stabiel bestuur kan krijgen. 

Aanvankelijk zouden Van der Velden (PvdA) en Arbouw (VVD) met alle fractievoorzitters één keer in gesprek gaan. Nu melden ze dat er behoefte is aan een tweede, verdiepende gesprek met alle partijen. Dat versterkt het beeld dat het proces muurvast zit, omdat de VVD en het linkse blok van D66, GroenLinks en PvdA niet helemaal op één lijn zitten. 

 Van der Velden en Arbouw streven ernaar om eind januari, begin februari verslag uit te brengen van hun werk. Hun rapport gaat daarna naar alle fracties. Er zijn meerdere opties mogelijk: een minderheidscoalitie van VVD, D66, GroenLinks en PvdA lijkt de meest logische. Ook een aanvulling met partijen als SP, 50Plus of zelfs toch weer CDA is niet uitgesloten.