Eind oktober stonden de boeren ook al met hun tractors voor de deur van het provinciehuis in Den Bosch.
Volledig scherm
Eind oktober stonden de boeren ook al met hun tractors voor de deur van het provinciehuis in Den Bosch. © ANP

Brabantse boeren trekken vrijdag opnieuw met tractors naar provinciehuis

DEN BOSCH - Boeren trekken vrijdag opnieuw met hun tractors naar Den Bosch. Voor de deur van het provinciehuis protesteren ze tegen het Brabantse maatregelenpakket om de stikstofcrisis te bezweren. 

Doel van het dinsdagavond bekokstoofde protest: zorgen dat de provinciale politiek vrijdag niet akkoord gaat met het pakket dat er nu ligt. 

De oproep om toch weer te protesteren komt van boerenorganisaties ZLTO en Farmers Defence Force. Die laatste club coördineert vrijdag de gang naar het provinciehuis. Er komen vier opstappunten waar boeren verzamelen in Drunen, Boxtel, Schaijk en Sint Hubert. In een intern bericht roept Farmers Defence Force haar ‘strijders’ op om vrijdag ‘maximaal naar Den Bosch’ te gaan.

‘Een opmaat naar meer’

,,Zij zorgen ervoor dat iedereen om tien uur bij het provinciehuis is. Daarna nemen wij het over en willen we het plein vol hebben staan”, zegt ZLTO-woordvoerder Mark de Jong. De zegsman hoopt dat de Brabantse politiek de maatregelen versoepelt en ‘eindelijk echt’ in gesprek gaat met boeren. ,,Want we zien al wel enige beweging in het nieuwe pakket. Dat is een opmaat naar meer, maar er zitten nu nog te veel haken en ogen aan.”

De Jong verwacht een kleiner protest dan op 25 oktober, toen een paar duizend boeren met hun tractor naar het provinciehuis afreisden. Hij telt op zo’n vijfhonderd actievoerders. ,,We krijgen dit keer geen politiebegeleiding en willen geen gevaarlijke situaties creëren op de weg. Daarom hebben we minder opstappunten, die ook nog dichter bij Den Bosch liggen. Sympathisanten van de actie kunnen ook met de auto of het openbaar vervoer komen.”