Broers Marijn (midden) en Francis (rechts) de Dobbelaere laten zich bijpraten over boeren in de States.
Volledig scherm
Broers Marijn (midden) en Francis (rechts) de Dobbelaere laten zich bijpraten over boeren in de States. © Paul Driessen

Brabantse boeren verkennen emigratie: ‘Ik wil zo snel mogelijk vertrekken’

UDEN - Een boerderij beginnen in Noord-Amerika, dat ziet Marijn de Dobbelaere wel zitten. Daarom loopt de Bossche student (21) donderdagavond in Uden rond op de emigratiemarkt voor boeren. ,,In Nederland word je bang om te investeren.”

De reislustige boer woont op kamers in Den Bosch, waar hij de opleiding Tuin- en akkerbouw volgt op de HAS Hogeschool.  Zijn ouders hebben een pluimvee- en akkerbedrijf in Goes. Hij zou daar best mee door willen gaan. ,,Maar als je ziet wat er allemaal gebeurt in Nederland met strengere regels en saneringen, dan word je bang om te investeren. In de VS of Canada heb je meer ruimte, mogelijkheden én is er meer waardering voor de sector. Ik ben nog een jaartje bezig met mijn studie, daarna wil ik zo snel mogelijk vertrekken.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Informatie over boeren in Amerika.
Volledig scherm
Informatie over boeren in Amerika. © Paul Driessen

Marijn de Dobbelaere wil de stap samen zetten met zijn twee jaar jongere broer Francis. Ze zijn van plan het bedrijf van hun ouders te verkopen voor een toekomst overzee. Maar dan wel goed voorbereid, zodat ze over tien jaar niet met lege handen staan. Daarom zijn ze op de informatieavond van emigratiemakelaar Interfams in het Van der Valk Hotel in Uden. Bij de kraampjes waar boeren uit Canada en de VS hun land aanprijzen, winnen ze advies in over kosten, vergunningen en visums. ,,Het is misschien niet makkelijk om te gaan, maar als je iets wil is alles mogelijk”, zegt Francis. Hij en zijn broer zien brood in aardappelteelt.

‘Niemand weet het nog’

Even verderop staat een jong stel uit een dorp in de Meierij. Hij runt een melkveehouderij en is benieuwd of hij daar in het buitenland wél meer ruimte voor kan vinden. Denemarken lonkt. ,,We zijn hier om ons te oriënteren. Maar niemand weet dat we daarmee bezig zijn, dus schrijf onze namen maar niet op.” In dat stadium zijn er meer, tussen de ongeveer 70 belangstellenden. Vaders met zonen, stelletjes, broers en boeren die in hun uppie opties verkennen.

Quote

Fantas­tisch dat er nu zoveel mensen zijn. Dat ligt echt aan de onrust in Nederland

Frits Bennink, Directeur Interfarms

De opkomst overweldigt Frits Bennink, directeur van emigratiemakelaar Interfarms die deze week door het land toert. ,,Deze hoek van Brabant hebben we de laatste twintig jaar links laten liggen omdat er nooit iemand kwam.” Door de ontwikkelingen met fosfaatrechten, geurnormen en stikstofregels deed Interfarms een nieuwe poging. ,,Fantastisch dat er nu zoveel mensen zijn. Dat ligt echt aan de onrust. Boeren weten niet waar de reis naartoe gaat in Nederland. Wij geven ze de mogelijkheid om te snuiven aan een toekomst in het buitenland.” 

Jaarlijks emigreren ongeveer 75 boeren, vooral vanuit het noorden van Nederland, zegt Bennink. ,,Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe rustiger het voor ons wordt. Ik kan daar niet echt een vinger opleggen. Misschien dat het de Brabantse gezelligheid is die boeren hier houdt? Al zie je dat het hier nu ook drukker is dan we vantevoren hadden verwacht.”

Interfarms houdt deze week bijeenkomsten in het land voor boeren die emigratie overwegen. Hier in Uden.
Volledig scherm
Interfarms houdt deze week bijeenkomsten in het land voor boeren die emigratie overwegen. Hier in Uden. © Paul Driessen