Ankie de Hoon (CDA) tijdens het debat, met op de achtergrond Maikel Boon (PVV) en Arend Meijer (D66).
Volledig scherm
Ankie de Hoon (CDA) tijdens het debat, met op de achtergrond Maikel Boon (PVV) en Arend Meijer (D66). © Jan Zandee

Brabantse CDA-gedeputeerden stappen op na nieuwe discussie over deadline boeren

LiveverslagDEN BOSCH - CDA-gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma zijn met onmiddellijke ingang opgestapt. Diep in de nacht boden beide bestuurders hun ontslag aan.

Door de strenge Brabantse milieu-eisen voor boeren en de stikstofcrisis in Nederland was een onwerkbare situatie ontstaan, concludeerde zowel Van der Sloot als Bergsma. ,,Ik ben bijna 27 jaar CDA-lid. Ik sta achter het programma, de uitgangspunten en de standpunten van het CDA. Maar ik voel me ook gebonden aan de afspraken die we gezamenlijk met andere coalitiepartijen hebben gemaakt. En ik wil me daarin een betrouwbare partner tonen. Dat gaat niet samen", aldus Van der Sloot.

De CDA-fractie besloot - na weken van immense druk vanuit de agrarische achterban - toch te eisen dat de beruchte boerendeadline van 1 april van tafel gaat. Voor die datum moeten veehouders een vergunning aanvragen om aan de strengere Brabantse milieu-eisen te voldoen. Onhaalbaar, concludeerde de CDA-fractie al een paar keer in persberichten en partijuitingen. Maar in het debat van twee weken terug bleef de partij na veel vijven en zessen loyaal aan de coalitie. Nu was blijkbaar de maat vol. ,,Heel het land staat op zijn kop, maar Brabant blijft bij zijn deadlines”, concludeerde CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon even na middernacht. ,,We doen nog één keer het appèl om de deadline van 1 april van tafel te halen; die kan en zal de CDA-fractie niet dragen.” 

Op de consequenties van die harde lijn liep De Hoon de hele avond niet vooruit. Pas na afloop van de begrotingsbehandeling, waarbij het CDA uiteindelijk voor uitstel stemde, kwamen Bergsma en Van der Sloot met hun verklaring. Het is nog onduidelijk hoe de resterende coalitiepartijen nu verder gaan.

Onze verslaggever was aanwezig bij het debat en deed hier live op Twitter verslag van.