Jan-Frans Brouwers (50Plus) tijdens een eerder statendebat. Zijn partij solliciteerde vrijdag nadrukkelijk naar een plek in de coalitie.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan-Frans Brouwers (50Plus) tijdens een eerder statendebat. Zijn partij solliciteerde vrijdag nadrukkelijk naar een plek in de coalitie. © Jan Zandee

Brabantse veehouders krijgen negen maanden uitstel, met zicht op meer

DEN BOSCH - De Brabantse provinciepolitiek heeft vrijdag negen maanden extra tijd gekocht om tot een nieuw landbouw- en stikstofbeleid te komen. De strengere milieu-eisen voor stallen zijn in elk geval tot 1 januari 2021 uitgesteld. Waarschijnlijk krijgen boeren later nog meer respijt, als de op handen zijnde rechtse coalitie een feit is.

De coalitiebesprekingen tussen VVD, Forum voor Democratie en CDA liepen als een rode draad door het debat heen. Want in hoeverre zouden de drie aankomende huwelijkspartners al samen optrekken? Zouden ze nu bijvoorbeeld al besluiten om veel méér dan negen maanden uitstel te verlenen? Het antwoord op die laatste vraag bleek al snel ‘nee’ te zijn. Forum-voorman Eric de Bie haalde onmiddellijk de angel uit het debat. Negen maanden uitstel, daar kon hij voor dit moment achter staan. ,,Alle andere voorstellen zullen wij tegen stemmen. Dat is geen politiek oordeel; we zien het als inbreng voor de coalitiebesprekingen.” Het CDA hield de kaarten op eenzelfde wijze tegen de borst. De VVD gaf iets meer prijs: de liberalen wilden alvast een voorstel laten uitwerken om de strengere milieu-eisen tot 2024 op te schuiven, onder een aantal nieuwe condities. Bij gebrek aan steun trok de VVD die keutel echter in.