Brabantse voetbaltrainer liet zijn spelers drugs dealen
Amateurvoetbalclubs zijn een potentieel doelwit voor criminelen. Niet alleen voor het witwassen van crimineel geld, maar ook voor het ronselen van jongeren voor de drugshandel en het creëren van aanzien en macht in een wijk of dorp.
Vijf voetbalclubs uit Zeeland en Brabant vermoeden dat criminelen hun club proberen te infiltreren, blijkt uit recent onderzoek van de universiteit Tilburg. ,,De situatie bij amateurvoetbalclubs is ernstig. Ik ben daarvan geschrokken", zegt Jeroen van den Broek van de Brabantse Taskforce tegen drugscriminaliteit.
Dealen en witwassen
Meerdere voorbeelden zijn de Taskforce bekend. Zo gebruikte een Brabantse voetbaltrainer zijn spelers voor het dealen van drugs en bleek een hoofdsponsor van een voetbalclub in Eindhoven verwikkeld in een witwaszaak. Weer een andere club maakte in korte tijd meerdere promoties en trok spelers uit de betaalde voetbalwereld aan.
,,De voetbalclub als pr-machine voor de georganiseerde criminaliteit”, stelt Paul Depla, burgemeester van Breda en bestuurslid van de Brabantse Taskforce. Wie iets goed doet voor de maatschappij, is vast ook een goed mens. ,,Dat is het beeld dat ontstaat en zo kopen criminelen aanzien en macht.” En zo kunnen ze ook jonge voetballers voor zich winnen. Depla: ,, Het kan zo maar gebeuren dat een speler wordt gevraagd of hij niet liever voor honderd euro een pakketje aflevert dan voor vijftig euro bij het eerste op de bank zit.”
De voetbalclub als pr-machine voor de georganiseerde criminaliteit.
De Bredase voetbalclub Baronie, die er financieel niet rooskleurig voorstaat, kreeg begin dit jaar een sponsoraanbod van jaarlijks 25.000 tot 50.000 euro. ,,Tien partijen wilden instappen kreeg ik telefonisch door”, vertelt voorzitter Stan Gielen. ,,We maakten een afspraak in een hotel om een en ander te bespreken. Daar is de potentiële sponsor nooit op komen dagen. Wellicht omdat ik had verteld dat onze penningmeester een oud registeraccountant was en ik zelf belastinginspecteur ben geweest.”
Voetbalwereld bekend met ‘foute sponsors’
De uitkomst van het onderzoek schokt de amateurvoetbalwereld niet. Verhalen over foute sponsors of dubieuze voetbalzaakjes gaan overal de ronde. ,,Er is een gekte gaande", meent voorzitter John-Paul Verkooijen van voetbalvereniging Dongen. ,,Een vereniging in deze regio heeft recent een dure trainer aangeschaft en is in zee gegaan met een voetbalschool. Ze ronselen in de regio spelers door ze geld aan te bieden. Dat noem ik gekte.”
Bij voetbalvereniging Steenbergen werd ruim twee jaar geleden honderd kilo harddrugs gevonden in de kantine. Secretaris Wim van der Wegen wordt een beetje moe van ‘de oude koeien’ die steeds weer opduiken. ,,We zijn destijds in zee gegaan met een foute beheerder van de kantine. Daar zijn we behoorlijk van geschrokken", zegt hij desgevraagd. ,,Maar met sponsoring had dat niets te maken. Al onze sponsors checken we bij de Kamer van Koophandel. Hier is niets aan de hand. De club bestaat 85 jaar, er is slechts een incident geweest met een foute kantine beheerder.”
We checken onze sponsors bij de Kamer van Koophandel.
RKSV Halsteren is al jaren voorzichtig met het binnenhalen van sponsors. ,,Bij het afstemmen van contracten zijn altijd meerdere bestuursleden aanwezig", vertelt voorzitter Jan van Elzakker. ,,We voeren strak beleid. Nieuwe sponsors nemen we onder de loep.”
Het gevaar van een grote sponsor
Ook Peter Smetsers van voetbalvereniging Una uit Veldhoven kent de verhalen uit ‘de wandelgangen'. Het is volgens hem belangrijk dat een voetbalclub niet afhankelijk is van een grote sponsor.
,,Dat is gevaarlijk. Wij hebben dat ondervangen door de sponsoring onder te brengen bij een businessclub met een eigen bestuur, los van het voetbalbestuur.” Daarnaast hebben de vier voetbalclubs in Veldhoven de samenwerking geïntensiveerd. ,,We willen ons gezamenlijk wapenen tegen onder meer criminele inmenging. Daar is beleid voor in de maak.”
Samen de strijd aanbinden tegen de georganiseerde criminaliteit, dat is zoals de Taskforce het graag ziet. ,,Het is positief dat voetbalclubs steeds vaker erkennen dat er een probleem is. Het gaat er nu om hoe clubs de risico's kunnen herkennen en daar actie op kunnen nemen", stelt Depla.
Checklist als hulpmiddel voor clubs
Om clubs daarbij te helpen heeft de Taskforce een zogeheten interventiekaart ontworpen. Door de checklist in te vullen krijgt de club een goed beeld of er sprake is van witwassen, criminaliteit of drugshandel. ,,Het is de bedoeling dat gemeenten, voetbalclubs maar ook de KNVB het probleem gezamenlijk oppakken. Ieder vanuit zijn eigen rol.”
Voetbalbond KNVB wil nader onderzoek naar omvang criminele infiltratie
De KNVB maakt zich zorgen over het feit dat criminelen zich willen inmengen in het voetbal. De voetbalbond neemt het signaal dat uit het onderzoek van de universiteit van Tilburg naar voren komt zeer serieus en wil nader onderzoek naar de landelijke omvang van het probleem. ,,Voetbalverenigingen mogen nooit de dupe worden van criminelen die het voetbal willen misbruiken”, zegt persvoorlichter Daan Schippers.
Criminelen ondermijnen op die manier de sport en daarmee de maatschappelijk kracht van sport. Niet iedere weldoener of sponsor is een crimineel, maar de KNVB beseft dat het voor bestuurders van sportverenigingen soms lastig is te achterhalen met wie ze te maken hebben. ,,We willen helpen clubs bewust te maken van risico’s en dreigingen rondom sponsoring. Bestuurders willen we leren de dialoog aan te gaan met sponsoren.” De KNVB pleit ervoor dat de overheid landelijk een preventieve campagne op touw zet rondom criminele activiteiten bij verenigingen. ,,De sportwereld kan het niet alleen oplossen. Samenwerking met onder meer gemeenten, sportwereld, politie en belastingdienst is cruciaal om criminelen buiten de deur te houden.”
Luister naar het nieuws van vandaag
Dit en meer nieuws hoor je ook in ons dagelijkse bulletin. Luister hier naar Het Nieuws uit Brabant. Volg ons ook op Spotify en iTunes, en mis geen enkel bulletin meer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meteen felle kritiek op akkoord van nieuw gemeentebestuur in Asten: ,,Dit is pronken met andermans veren”
ASTEN - Het had vooral een feestelijke vergadering moeten worden met bloemen en alleen maar mooie woorden voor vertrekkers. Politieke partij Algemeen Belang spuide dinsdagavond echter meteen kritiek op het nieuwe gemeentebestuur van Asten. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
PREMIUM
Dit jaar 100 euro meer of minder lokale lasten: dat ligt maar net aan waar je woont
Mensen met een eigen huis in Sint Anthonis gaan per jaar tientallen euros’s meer betalen voor gemeentelijke lasten dan vorig jaar. Maar huurders in de voormalige gemeente Mill en Sint Hubert betalen juist veel minder, huurders in Cuijk meer.
-
Man onder bedreiging van wapen meegenomen in Vught en uit auto gezet in Mierlo
VUGHT/MIERLO - Een 18-jarige jongen is donderdagavond in Vught onvrijwillig meegenomen in een zwarte personenauto. Hij zou daarbij bedreigd zijn met een wapen. De man werd vrijdagochtend ongedeerd gevonden in Mierlo. -
PREMIUMmet video
Van kleren verkopen tot seksuele intimidatie op Vinted: ‘Mag ik een gedragen bikinibroekje van je kopen?’
‘Wat is je borstomvang?’ Dit is een van de vele vragen die de 23-jarige Celine uit Brabant krijgt op Vinted. Hier blijft het niet bij. ‘Ik wil dat je op mijn gezicht komt zitten’ en ‘ik betaal je 50 euro als je gebruikt ondergoed opstuurt dat sterk ruikt’. Dit zijn een paar berichten waar de 26-jarige Andreea uit Maastricht mee te maken krijgt. -
PREMIUM
Waar Paul Vons is, zie je Croky: man uit Prinsenbeek fietst hele regio door met papegaai op het stuur
PRINSENBEEK - Een knalgroene, praatgrage papegaai en een grijze, rustige zeventiger: het zijn onwaarschijnlijke vrienden. Maar Paul Vons (74) en Croky (9) zijn onafscheidelijk. Zelfs tijdens Vons’ fietstochten door de hele regio.