Brand in schuur van zorgboerderij Vlijmen: Dit is bijna niet uit te leggen aan de kinderen

VLIJMEN - Aan de Gemeint in Vlijmen woedt dinsdagmiddag een flinke brand. De rook trekt over de snelweg A59 en zorgt voor overlast voor het verkeer. Het verkeer kan vooralsnog gewoon doorrijden. 

De brand woedt bij zorgboerderij De Locatie. Het gaat om een grote schuur, die dienst deed als kantine. Het gebouw is van hout en vatte binnen de kortste keren helemaal vlam. 

Er was niemand in het gebouw toen de brand uit brak. Er zijn ook geen gewonden. De brandweer is met meerdere wagens aanwezig. Het lijkt er echter op of de schuur als verloren moet worden beschouwd. 

Veel gevolgen

Quote

Op de lange termijn is dit een grote ramp

Wim Habraken, eigenaar

Eigenaar Wim Habraken van de zorgboerderij kijkt beteuterd met zijn handen in de zakken naar de vlammenzee. Hij heeft de kantine zelf gebouwd, met hulp van bedrijven en instellingen. Het wordt daarom ook heel lastig om geld van de verzekering te krijgen, zo zegt hij. ,,De schade is niet te begroten. De waarde die het vertegenwoordigt krijg ik waarschijnlijk nooit terug.''

Woensdagochtend zal Habraken de kinderen van de zorgboerderij moeten uitleggen wat er gebeurd is. Het is voor sommigen waarschijnlijk moeilijk te begrijpen. Er zitten kinderen van 6 tot 18 jaar, met autisme, PDD-NOS, hechtingsstoornissen of problemen thuis. 

Voorbereiden

,,We zullen heel veel tijd moeten besteden om de kinderen hierop voor te bereiden'', zegt Habraken. ,,Ze hechten erg aan vastigheid.'' Binnen stond alles wat de kinderen nodig hadden om zich goed te voelen op de boerderij. Het was hun plek om tot rust te komen. 

Voor nu zal een noodplan moeten worden opgesteld, zegt Habraken. ,,Maar op de lange termijn is dit een grote ramp. We zullen dit allemaal uit het niets moeten opbouwen. Maar dat kunnen we niet betalen. Er zal iets van een hulpactie moeten komen om dit weer goed te krijgen.'' 

Volledig scherm
De brandweer in actie bij de zorgboerderij. © Anja van Beek/FPMB
Volledig scherm
De brand in de zorgboerderij in Vlijmen. © Bert Janssen
  1. Brabander Bas (22) heeft ziekte van Lyme, leven met kortsluiting in je hoofd

    Brabander Bas (22) heeft ziekte van Lyme, leven met kortslui­ting in je hoofd

    OUDENBOSCH - Steeds meer Nederlanders krijgen de ziekte van Lyme blijkt uit de jongste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorig jaar kwamen er 27.000 nieuwe patiënten bij, twee duizend meer dan in 2014. Daarnaast zijn er vermoedelijk ook steeds meer mensen die ernstige klachten hebben, maar bij wie de diagnose niet officieel kon worden vastgesteld. Die zoeken soms hun heil in het alternatieve circuit in het buitenland. De impact van de ziekte is enorm, blijkt onder meer uit het verhaal van de 22-jarige Bas van Duijse uit Oudenbosch.