Volledig scherm

Brandweer geeft sein brand meester voor brand waxfabrikant Koster Keunen in Bladel (video's)

BLADEL - De brandweer heeft rond kwart voor twee vrijdagmiddag het sein brand meester gegeven voor de brand bij waxfabrikant Koster Keunen aan de Raambrug in Bladel. Wel is de brandweer nog altijd bezig met nablussen. Ze laten het gebouw gecontroleerd uitbranden. Aan de wand tegen een andere loods aan zijn er nog een aantal kleine brandhaarden. Het gevaar bestaat dat die zijwand alsnog gaat bezwijken, maar de kans is klein. Vooralsnog is de brandweer erin geslaagd dat de brand zich verder wist uit te breiden.

Donderdagavond rond 22.30 uur brak de zeer grote, uitslaande brand uit. De vlammen sloegen al snel uit het dak en er steeg gitzwarte rook op. Vanwege mogelijk ontploffingsgevaar is de wijde omgeving afgezet en worden omstanders op afstand gehouden. Het vermoeden bestaat dat er gasflessen of -tanks staan opgeslagen op het terrein. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

Bijenwas
Brandweerkorpsen uit heel Zuidoost-Brabant werden opgeroepen om assistentie te verlenen. Ruim tweehonderd brandweerlieden werden ingezet. Vanwege de was is het voor de brandweer een zeer lastige brand om te bestrijden. Koster Keunen is gespecialiseerd in onder meer de verwerking van bijenwas voor cosmetica, kaarsen en voor de voedselindustrie.

Compagniebrand
Rond 22.45 uur was er een flinke knal die tot in Hapert te horen was. Om 23.23 uur werd GRIP 1 afgekondigd. Vanaf dat moment werken de leidinggevenden van de verschillende hulpdiensten nauw samen. Bijna gelijktijdig werd de brand opgeschaald naar een compagniebrand. Daarmee zijn er nog meer brandweerkorpsen opgeroepen. In totaal twaalf tankautospuiten, zes grote tankwagens, drie hoogwerkers en een waterpeloton zijn ingezet. Het gaat om twee brandweerpelotons. De brandweer krijgt ondersteuning van twee Belgische tankwagens voor watertransport.

Gevaarlijke stoffen
Door de brand zijn in de omgeving gevaarlijk stoffen neergekomen. De gemeente Bladel heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) om advies gevraagd. Het RIVM geeft aan dat de neergekomen stoffen geen risico vormen voor de volksgezondheid. Een politiewoordvoerster ter plaatse zei eerder donderdagavond: "Rook is nooit gezond." Er zijn continu meetploegen actief.

Omwonenden
Een aantal bewoners van huizen in de directe omgeving van Koster Keunen is geëvacueerd en bedrijventerrein De Sleutel is volledig afgesloten. De omwonenden hebben nog geen idee waar ze aan toe zijn. Niemand wordt op de hoogte gehouden, ook ondernemers niet. Ben van der Heijden reageert kwaad: "Medewerkers van mijn bedrijf er vlak naast hebben om 22.40 de brandweer gebeld. We weten nog altijd niks." Verschillende omwonenden hebben explosies gehoord en gezien.

Gebied afgesloten
De gemeente Bladel heeft in verband met de bestrijding van de brand en de rookontwikkeling een gebied in de omgeving afgesloten. Er zijn een aantal adressen niet bereikbaar op de Hallenstraat, Raamburg en Fabriekweg. Ook voor bedrijven is het oostelijke deel van het gebied richting Hapert afgesloten. Rond kwart voor twee werd besloten dat een deel van de Raamburg weer open ging tot de eerste zijstraat. Mensen die de eerste afslag moeten hebben, mogen die nemen. De rest van de weg blijft nog altijd dicht.

200 ton bijenwas
De financieel directeur van Koster Keunen laat weten dat het nieuwe gedeelte van het pand vooralsnog gespaard is gebleven. "De brandweer doet er alles aan om de brand onder controle te krijgen en ervoor te zorgen dat het vuur zich niet uitbreidt." De waxfabrikant handelt in natuurlijke en synthetische waxen. Volgens een medewerker van het bedrijf lag er 200 ton bijenwas op de plek waar de brand woedt. De bijenwas is bedoeld voor de cosmetische industrie en wordt verwerkt in bijvoorbeeld lippenstift en Dove producten. .

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Hs media
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
De zeer grote brand, die donderdagavond om 22:30 uur uitbrak bij Koster Keunen in Bladel is vrijdagochtend om 7:00 uur nog steeds niet meester. Er vielen geen gewonden en er zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen, zo laat de gemeente Bladel weten.
De brand bij waxfabrikant Koster Keunen aan de Raambrug in Bladel is nog altijd niet onder controle. De brandweer is ook op vrijdagochtend nog altijd bezig met blussen en kan nog niet het sein brandmeester geven. Ze laten het gebouw gecontroleerd uitbranden.