Volledig scherm
Paul van den Heuvel werd door zijn ‘dochter’ opgelicht via WhatsApp © Paul van den Heuvel

Bredanaar door ‘dochter’ opgelicht via WhatsApp: ‘Je voelt je enorm bescheten’

BREDA - Paul van den Heuvel uit Breda wil iedereen waarschuwen: trap er niet in. In appjes van mensen die zich voordoen als een familielid en daarna zeggen dat ze financiële problemen hebben. De 57-jarige Bredanaar werd op die manier opgelicht en is nu ruim 1700 euro armer. “Ik voel me enorm bescheten. Maar het kan iedereen overkomen.”

Van den Heuvel doet uit de doeken hoe de oplichters te werk gaan. “Afgelopen vrijdag werd ik via WhatsApp benaderd door iemand die zich voordeed als mijn dochter. Alex had een nieuw nummer, appte ze, het oude nummer kon weg. Vanwege problemen bij de bank kon ze zelf geen rekeningen betalen. Ze vroeg of ik de betalingen voor haar wilde doen. Het gesprek was heel familiair, het voelde vertrouwd, dus ik ging akkoord. Via Tikkie heb ik twee bedragen overgemaakt, in totaal ruim 1700 euro.”

Aangifte

Vervolgens kwam de zoon van Van den Heuvel thuis. Toen hij het verhaal van zijn vader hoorde, zei hij direct tegen hem dat hij waarschijnlijk het slachtoffer was geworden van fraude. Van den Heuvel: “Ik was zelfs nog boos geworden op mijn dochter omdat ze haar geldzaken niet op orde leek te hebben.” Vermoedelijk hebben de fraudeurs op sociale media gezien dat de dochter van Van den Heuvel Alex heet. De Bredanaar heeft bij de politie aangifte gedaan van oplichting en hij heeft contact opgenomen met zijn ING-bank. “Bij ING zeggen ze dat ik mijn geld kwijt ben, maar daar neem ik geen genoegen mee. Bij andere fraudezaken bieden ze ook een vergoeding aan. Ik ga een klacht indienen bij de directie. Ik wil mijn geld terug.”

Oplichting voorkomen

De politie waarschuwt al langer voor deze vorm van oplichting. Op de website van de politie staan tips om WhatsApp-fraude te voorkomen. De belangrijkste tips: maak nooit zomaar grote geldbedragen over en verifieer altijd aan wie je geld overmaakt. Bel met degene die om geld vraagt en spreek hem of haar persoonlijk. Ook de Fraudehelpdesk geeft soortgelijke tips. Vraag diegene bijvoorbeeld om een gesproken berichtje te sturen.

  1. Kamerleden slaan alarm over diepgeworteld wantrouwen van Brabantse boeren in politie

    Kamerleden slaan alarm over diepgewor­teld wantrouwen van Brabantse boeren in politie

    TILBURG - Tweede Kamerleden vinden het 'pijnlijk’ en ‘schokkend’ dat boeren zo'n diepgeworteld wantrouwen hebben tegen de politie dat ze niet de telefoon pakken als ze zijn benaderd door drugscriminelen. Uit de door deze krant gepubliceerde enquête blijkt dat slechts één op de tien boeren de politie inlicht als criminelen hen vragen naar de huur van een stal of schuur voor het telen van wiet of produceren van synthetische drugs.