Volledig scherm
Sybrand van Haersma Buma. © ANP

Buma (CDA): 'Kabinet reageert belabberd op drugsprobleem Brabant'

DEN BOSCH - Het kabinet van VVD en PvdA heeft 'vrij belabberd' gereageerd op het groeiend probleem van de drugscriminaliteit in Brabant. Dat vindt fractievoorzitter Sybrand Buma van het CDA. Hij presenteerde dinsdagmiddag - in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen - een plan dat Brabant zou moeten verlossen van de ondermijnende criminaliteit.

Het plan, 'Tot hier en niet verder' geheten, borduurt verder op een aantal bekende CDA-standpunten zoals de sluiting van alle coffeeshops, een vierkant nee tegen het reguleren van de wietteelt en een verbod op criminele motorclubs. Buma pleit ook voor meer mensen bij politie en justitie en een strengere Opiumwet.

Urgentie
Verdachten van drugsdelicten zouden ook standaard in voorlopige hechtenis genomen moeten worden. Nu gebeurt het volgens Buma nog te vaak dat criminelen in afwachting van hun proces weer in vrijheid worden gesteld en zo de gelegenheid krijgen om door te gaan 'met hun duistere zaakjes. ,,Dit kabinet heeft vier jaar verloren laten gaan", zegt Buma. ,,Het is ondertussen duidelijk dat de drugscriminaliteit Brabant over de voeten loopt, het is echt heel urgent. In andere grensprovincies dreigt hetzelfde te gebeuren, het is de hoogste tijd om een grens te stellen."

Buma sprak dinsdagmiddag in Den Bosch met burgemeester (en partijgenoot) Ton Rombouts.