Volledig scherm
PREMIUM
© Cortés

Burgemeesters vinden het een eer om de ambtsketen te dragen, maar zijn gemakkelijk doelwit

Burgemeesters liggen constant onder een vergrootglas. Ze zijn vermeende sheriffs die lastige beslissingen nemen. Ze worden geacht die lastige beslissingen te verantwoorden, soms zelfs tot aan hun eigen voordeur en daarachter. Wie wil dat nog in deze tijd, burgemeester worden? Vier burgemeesters uit Zuidoost-Brabant vertellen.

Een burgemeester staat ‘altijd aan’. Hij of zij is een veronderstelde crimefighter die op straat over van alles aangesproken wordt. Het morele kompas van een gemeente, de ‘pastoor van de 21ste eeuw’, die zich in zijn glazen huis laat bespieden en beoordelen, soms keihard en nietsontziend. En als zo’n burgemeester dan enigszins onbetamelijk gedrag vertoont, staat de guillotine gauw klaar. Tsjak! Kop eraf.

  1. Klimaat in Brabant: De schaatssport blijft maar verliest wat van zijn magie
    PREMIUM
    Zomerserie

    Klimaat in Brabant: De schaats­sport blijft maar verliest wat van zijn magie

    Vooral in de winter stijgt de temperatuur. Wat doet dat met de schaatscultuur? Martijn Willemsen staat op zijn linkerbeen in het natte gras naast de Karpendonkse Plas in Eindhoven. Diep door zijn knie gezakt, met de handen op de rug. Voorover gebogen, maar naar achteren leunend. Vervolgens valt hij met zijn hele gewicht naar rechts, zoekt zijn balans op zijn rechtervoet, om acht seconden later opnieuw van standbeen te wisselen.