Volledig scherm
Voortstraat Velddriel. © Truus Peters

Buxusmot teistert heel Brabant: ‘Ik baal als een stekker’

EINDHOVEN – De buxusmot rukt weer op in Brabant. De heggen worden kaalgevreten en dat zorgt voor heel wat overlast. De hele provincie Brabant heeft last van dit beestje.

In Kaatsheuvel werden de vervelende beestjes twee jaar geleden al ontdekt. Bewoners van een huis met tuin in en om de Sint Jansstraat kregen er toen een vijand bij. De buxushagen die eerst nog zo mooi groen kleurden, werden binnen de kortste tijd bewerkt door een buxusmot. 

Derde jaar op rij
Ook nu lijkt de regio weer geteisterd te worden. Zo laat Ellie Havekes uit Waalwijk naar aanleiding van een oproep weten: ,,Wij hebben al een stuk of zeven buxusstruiken uit de tuin gehaald die aangetast waren door de mot. Nu is er wéér een die eruit moet.” Hetzelfde probleem geldt voor Natalie Meter, ook uit Waalwijk: ,,Ik baal als een stekker. Voor het derde jaar achter elkaar zitten ze er nu alweer in. Andere jaren konden we de buxussen nog wel laten staan, maar nu zijn ze in één keer weg. Opgevreten en zo dood als het maar kan zijn.”

Tekst gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
Deze buxusmot is gevonden in de Marga Klompestraat in Waalwijk. © Marion Willems

Maar het blijft niet bij de omgeving van Waalwijk. Volgens lezers is de buxusmot ook gesignaleerd in Drunen, Rossum, Oss, Kerkdriel, Velddriel, Tilburg, Dongen, Den Bosch, Vught, Empel en Vinkel. Bewoonster Astrid van de Boom uit de laatst genoemde plaats zegt er het volgende over: ,,Vorig jaar al twee buxusperken eruit gegooid in verband met kaal gevreten stukken, maar het gaat helaas gewoon verder. Ook niet met bestrijdingsmiddelen te stoppen.”

Volledig scherm
Martijn van der Linden uit Vught: ,,Ook in Vught, dacht het vorig jaar al bestreden te hebben. Zonder succes dus. Dan maar alles eruit." © Martijn van der Linden
Volledig scherm
Martijn uit Vught: ,,Ook in Vught, dacht het vorig jaar al bestreden te hebben. Zonder succes dus. Dan maar alles eruit." © Martijn van der Linden
Volledig scherm
Schepenland Kerkdriel. © Gerard van der Kammen
Volledig scherm
Palestrinastraat Waalwijk. © Ellie Havekes
Volledig scherm
Mastwijkstraat Tilburg. © Ingrid Meijs
Volledig scherm
Mastwijkstraat Tilburg. © Ingrid Meijs
Volledig scherm
Blaak (Niers) Tilburg. © Kaatje Kluijtmans
Volledig scherm
Gounodlaan in Vlijmen. © Ramona Sanders
Volledig scherm
De buxusmot in Empel. © Ingrid Hornschuh