Volledig scherm
CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon. © privébezit

CDA legt bom onder Brabants landbouwbeleid: ‘strengere staleisen moeten uitgesteld’

DEN BOSCH - De Brabantse CDA-fractie eist verschillende vergaande aanpassingen aan het landbouwbeleid van de provincie. De partij heeft de andere vier coalitiepartijen daarover eerder vandaag geïnformeerd, zo staat in een persbericht. Dat lijkt een bom onder de nog kersverse Brabantse coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA. 

Boeren in Brabant moeten volgens de nu geldende coalitieafspraken voor 1 april een vergunning aanvragen om hun stal aan strengere milieu-eisen te laten voldoen. Die datum wil het CDA nu alsnog opschuiven. Gedwongen krimp van de veestapel is voor de partij ‘onbespreekbaar’.  Ook verzoekt het CDA het provinciebestuur om 'niet langer vast te houden aan strengere regels dan elders in het land’.

Quote

Brabant wordt niet de groene gordel van de Randstad, waar geen enkele ontwikke­ling meer mogelijk is.

Ankie de Hoon, CDA-fractievoorzitter

Groene gordel

,,Brabant mag niet op slot. Dat is namelijk in niemands belang: niet in het belang van onze inwoners, familiebedrijven en uiteindelijk ook niet in het belang van onze Brabantse natuur. Brabant wordt niet de groene gordel van de Randstad, waar geen enkele ontwikkeling meer mogelijk is", laat CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon in het persbericht weten. Het CDA was vooralsnog niet bereikbaar voor nader commentaar. Daardoor is onduidelijk wat er gebeurt als de andere coalitiepartijen de eisen van het CDA niet inwilligen. 

Arend Meijer, fractievoorzitter van D66, reageert verbaasd op het CDA-persbericht. ,,We hebben vanochtend een overleg gehad met de vijf coalitiepartijen. Op verzoek van GroenLinks, overigens. Toen zijn enkele van de punten uit het persbericht wel op tafel gekomen. Zoals een versoepeling van de deadline waarop kalverhouders een vergunning in moeten dienen, en aansluiten bij de landelijke aanmelddatum voor de stoppersregeling.” Over die aanpassingen viel volgens Meijer best te praten. De andere, verdergaande eisen die het CDA in het persbericht formuleerde, zijn volgens de D66'er echter niet op tafel gekomen. ,,Ik zie het dus maar als een aantal verzoeken aan het provinciebestuur. Zo heb ik er ook nog wel een paar...”

VVD-fractievoorzitter Suzanne Otters reageerde vanuit het buitenland via een WhatsApp-bericht. ‘Net als CDA is ook de VVD op zoek naar manieren om Brabant economisch niet op slot te zetten. Er is nog veel onduidelijk en er komen vooral vanuit de landelijke overheid elke dag weer nieuwe berichten. De VVD wil dat het stikstofprobleem wordt opgelost op een eerlijke manier, in samenspraak met alle belanghebbenden en alle partijen in Provinciale Staten.’

Quote

Eisen stellen vind ik nogal wat. Hier moeten we het met elkaar over hebben.

Hagar Roijackers, GroenLinks

Commitment

,,Een bijzonder persbericht", vindt Hagar Roijackers (GroenLinks). ,,Om te beginnen: ik snap dat het CDA iets moet doen. Hun achterban maakt zich zorgen en is op drift. Maar het kan zijn dat ze in het iets moeten doen een tikkeltje zijn doorgeslagen. Eisen stellen vind ik nogal wat. Hier moeten we het met elkaar over hebben. Dit is binnen Brabant een van de lastigste dossiers. Ik snap dat je je uit wil spreken, maar de afspraken staan in het bestuursakkoord. Wat is je commitment aan het grotere geheel? Daar moeten we het over hebben. Ik heb dus begrip, maar niet 100 procent. Het is een overdreven standje van kleur houden op de wangen.”

De PvdA wilde nog niet reageren. ,,Ik wil dit eerst met onze fractie en gedeputeerde bespreken", aldus vice-fractievoorzitter Martijn de Kort.