Volledig scherm
Afgetreden CDA-gedeputeerde Marianne van der Sloot. © Jan Zandee

CDA onderzoekt actie echtgenoot van opgestapte gedeputeerde Marianne van der Sloot

DEN BOSCH - Het CDA doet onderzoek naar een ‘tamelijk onhandige actie’ van Ivo van den Boom, echtgenoot van de onlangs opgestapte provinciebestuurder Marianne van der Sloot. Hij zou een stevige verklaring over het stikstofdebat van de Brabantse partijwebsite hebben verwijderd. De omschrijving ‘tamelijk onhandig’ komt van zijn vrouw.

De stikstofverklaring van het CDA deed in oktober nogal wat stof opwaaien, omdat de partij zich tegen eerder gemaakte coalitieafspraken keerde. Het bericht leidde min of meer het opstappen van provinciebestuurder Van der Sloot in. Destijds viel het al op dat de verklaring een tijdje van de website verdween, nu blijkt dat Van den Boom daar achter zat. Hij was op dat moment met zijn echtgenote op vakantie in Canada en zou het wachtwoord hebben gebruikt dat hij eerder voor andere doeleinden kreeg. 

‘Allemaal vertrouwelijk’

Inge van Dijk, voorzitter van het Brabantse partijbestuur, kreeg lucht van de actie. ,,Op het moment dat wij zo'n signaal krijgen, moeten we ons afvragen: vinden we dit oké? Voor zulke vragen heeft het CDA een landelijke integriteitscommissie. Die doet nu onderzoek. Juist om te voorkomen dat iedereen een eigen oordeel gaat vellen.”

Van Dijk kan niet zeggen wanneer de commissie met haar oordeel komt. ,,Ik heb wel gevraagd om het snel af te ronden zodat we de zaak af kunnen sluiten. Als de commissie met het advies komt, zullen wij ons daaraan conformeren.” Een woordvoerder van de landelijke tak van het CDA bevestigt slechts dat er een onderzoek loopt. ,,Er is melding gedaan bij onze integriteitscommissie en die doet haar werk. Dat is allemaal vertrouwelijk dus daar kan ik verder helemaal niks over zeggen.”

‘Nooit mogen doen’

De melding is al van een paar weken terug, maar komt nu naar buiten door berichtgeving van Omroep Brabant. Het medium heeft ook een reactie van Van der Sloot. ,,Hij had dit nooit mogen doen, het was een tamelijk onhandige actie. Wij hebben er onderling over gepraat en natuurlijk ook met het Brabantse partijbestuur. We moeten nu afwachten wat het landelijk CDA ervan vindt.” Van den Boom zou vrijwilliger zijn geweest voor het CDA in Den Bosch, maar zijn profiel is van de partijwebsite verwijderd. 

Wat de actie saillant maakt, is dat partijtijger Van der Sloot juist opstapte door het stikstofdebat. Zij zat klem tussen haar loyaliteit aan de eigen fractie en de afspraken binnen de coalitie. Daar komt voor de Bossche nu het gedoe met haar man bij. ,,Hij heeft het me gezegd maar door de chaotische situatie heb ik er verder niet over nagedacht. Toen ik eenmaal doorhad wat er aan de hand was, heb ik dat ook meteen doorgegeven. Zoals gezegd, het was een domme actie.” Van der Sloot was niet bereikbaar voor verdere toelichting.