Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Code oranje voor storm Ciara: KNVB blaast alle duels af, nog geen vluchten geschrapt

Storm Ciara komt razendsnel onze kant op. In Brabant geldt zondag code oranje en kunnen de windstoten snelheden van 100 km/u bereiken. Aan de kust is 120 km/u mogelijk. De KNVB gelast morgen de vier eredivisiewedstrijden af. Attractieparken zijn al voorbereid op de storm en Eindhoven Airport houdt alles nauwlettend in de gaten. Vluchten zijn nog niet gecanceld, maar er wordt aangeraden om het aankomst -en vertrekscherm in de gaten te houden. 

Weervrouw Diana Woei van Weerplaza waarschuwt om niet de weg op te gaan als het niet hoeft. Takken kunnen van bomen waaien, bomen kunnen omvallen en dakpannen de lucht in vliegen. ,,Het is niet verstandig om met een aanhanger te gaan rijden en als je zondag wil verhuizen, zou ik dat maar even uitstellen,” waarschuwt de weervrouw. 

Openbaar vervoer

Ook de NS en ProRail verwachten morgen hinder door storm Ciara. ,,Zodra de storm schade aanricht, zal dit tot hinder voor reizigers leiden”, laat NS op hun site weten. ,,Door omgevallen bomen of een geknapte bovenleiding kunnen treinen uitvallen en zal er extra vertraging ontstaan.”

Omdat er op zondag al minder treinen rijden, hebben ProRail en NS besloten morgenochtend de geplande dienstregeling op te starten. Dat betekent dat er op voorhand dus geen aangepaste stormdienstregeling wordt ingesteld.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De windstoten bij Storm Ciara volgens Weerplaza. © Weerplaza

Losse objecten op Airport vastgemaakt

Eindhoven Airport is verantwoordelijk voor het platform en de vertrek -en landingsbanen. ,,We hebben alle losse objecten vastgemaakt of naar binnen gehaald zodat die niet meegenomen worden door de wind,” zegt woordvoerder Gijs Vrencken. ,,Wij gaan niet over de vluchten. Dat doen de vliegmaatschappijen zelf. Mochten die gecanceld worden dan komt het bericht via hen en vermelden wij het op de site.”

Voetbal

De KNVB maakte rond 17.00 uur de beslissing om alle eredivisieduels van zondag te schrappen. FC Utrecht – Ajax, AZ – Feyenoord, Sparta - ADO Den Haag en FC Emmen - Twente stonden ingepland. Rond 17.30 uur werden ook alle amateurvoetbalwedstrijd afgelast. 

De supportersvereniging van Ajax liet zaterdagmiddag al weten het onverantwoord te vinden om toeschouwers te laten reizen. ,,Dat is ook echt gezien de voorspellingen een groot risico. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de KNVB, dus vandaar dat wij op voorhand contact hebben gezocht. Als er iets misgaat, dan kijkt heel Nederland naar de KNVB als verantwoordelijke en dat willen wij, net als persoonlijke ongelukken, voorkomen. Wij zijn daarom blij als ook de KNVB de veiligheid van de supporters boven alles stelt.”

Attractieparken

Ook dierentuinen en attractieparken bereiden zich voor op de storm. Onder meer attractiepark De Beekse Bergen houdt de leeuwen zondag binnen. Ook de zwarte beren in Dierenpark Zie-ZOO in Volkel gaan niet naar buiten vanwege de bomen rond hun verblijf.

,,We controleren sowieso altijd preventief op dode bomen of gevaarlijke takken. Die worden verwijderd zodat ze niet om kunnen waaien en op mensen of dieren terecht kunnen komen”, vertelt een woordvoerder van Libéma, het moederbedrijf van onder meer de Beekse Bergen, Dierenrijk Nuenen, Klimrijk Brabant en ZooParc Overloon.

De Efteling is extra alert op de storm met zware windstoten die voor zondag wordt voorspeld. ,,In geval van extreme weersomstandigheden, bijvoorbeeld harde windkracht of onweer, kan het zijn dat we bepaalde attracties uit voorzorg tijdelijk sluiten”, aldus een woordvoerster.

Noodnummer

De boeren van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) hebben een speciaal alarmnummer geopend voor mensen die tijdens de storm zwaar materieel nodig hebben. Zo beloven de boeren uit te rukken met tractoren om problemen te verhelpen. ,,De boeren willen er voor de burgers van Nederland zijn. Als rots in de branding.’’ 

Regenfront

Het hoogtepunt van de storm zal waarschijnlijk tegen de middag komen. ,,De storm zorgt ‘s middags voor windstoten van 90 tot wel 100 km per uur in Oost-Nederland’’, verwacht weerman Severin. ,,Vanaf drie uur in de middag beginnen de schademeldingen binnen te komen’’, denkt hij. Zondagmiddag kampt het noordwesten van het land met zeer zware windstoten van 100 tot 120 km per uur. In de avond trekt er een regenfront trekt over het land, waardoor het in korte tijd flink kan gaan plenzen.

Die zeer zware windstoten geven grote kans op overlast. Dit kan het weg- en treinverkeer zeker tijdens de maandagochtendspits nog parten spelen. Ook de nieuwe week begint onstuimig met buien en zware windstoten. En dat houdt zeker tot dinsdag aan. Wel daalt het kwik naar 8 graden.

Afgelaste wedstrijden en evenementen

Zo'n 175 duathleten die zich hadden ingeschreven voor de twintigste editie van de Crossduathlon in Etten-Leur, hebben zondag vrij. De organisatie besloot zaterdagmiddag om het evenement niet door te laten gaan vanwege storm Ciara.

Naast de KNVB zijn ze er in België  ook al uit. Niet alleen de eredivisie- en amateurduels in Nederland worden geschrapt. Alle wedstrijden op zondag in de Belgische Jupiler Pro League en de Proximus League, het tweede niveau op de Belgische voetballadder, worden uitgesteld.

Rugby Nederland liet iets na 18.00 uur weten ook alle competitiewedstrijden van zondag af te lasten. Volgens de bond kan met de te verwachten storm de veiligheid, met name op de weg, niet gewaarborgd worden.

De wedstrijden zullen opnieuw worden ingedeeld.

Hulpdiensten

De politie verwacht een grote drukte qua meldingen als het gaat om incidenten die met de storm te maken hebben. ‘Bij acuut gevaar of spoed, bel 112. Geen acuut gevaar en speelt het in de openbare ruimte? Bel je gemeente.’