Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaverbod’ nadat hij Roosendaalse nikabdraagster uit trein zet

ROOSENDAAL - De 19-jarige nikabdraagster uit Roosendaal die maandag uit de trein dreigde te worden gezet heeft van de confrontatie een filmpje gemaakt, dat is op de Facebookpagina Tegen Boerkaverbod geplaatst. In het filmpje wordt de identiteit van de conducteur nadrukkelijk getoond. De NS vindt dit veel te ver gaan: ,,Onze mensen moeten met rust gelaten worden, ook op sociale media.”

De conducteur zou volgens de Facebookgroep Tegen Boerkaverbod verkeerd hebben gehandeld toen hij de politie erbij haalde. Dit deed hij nadat de nikabdraagster zichzelf niet wilde identificeren. ,,De NS zei het boerkaverbod niet te handhaven, maar toch doet deze conducteur dat wel.” 

Volgens de NS deed de conducteur gewoon zijn werk en handelde hij volgens de wet. Hij kon haar persoonlijke kaart niet controleren en haalde politieassistentie erbij.

Op het einde van het filmpje wordt hij volop in beeld gebracht en daarna wordt zijn Facebookprofiel getoond. De NS vindt dat dit voorval onterecht persoonlijk wordt gemaakt. ,,De conducteur deed gewoon zijn werk en handelde volgens de wet.” Volgens de NS is het erg vervelend dat hij op deze manier in het filmpje, waarin is geknipt, wordt getoond. 

Weigeren nikab af te doen

De vrouwelijke treinreiziger weigerde maandag haar nikab af te doen in de trein, toen NS-controleurs haar persoonlijke abonnement in de trein wilden controleren. Omdat haar identiteit niet vastgesteld kon worden, werd de hulp van agenten op het Rotterdam Centraal Station ingeroepen. De trein met 200 passagiers liep door het voorval uiteindelijk 20 minuten vertraging op. 

Bij een persoonlijk abonnement moet de identiteit van de reiziger vastgesteld kunnen worden. Dit was door de nikab van de vrouw niet mogelijk. De agenten gaven haar twee opties: het laten zien van haar gezicht om haar identiteit vast te stellen of meelopen naar een aparte ruimte en daar wachten op een vrouwelijke collega. Volgens de politie wilde de gesluierde vrouw dat een vrouwelijke agent de trein in zou komen. Maar dat was met het oog op de wachtende passagiers geen optie voor de agenten.

Uiterste middel

Een uiterste middel was om haar aan te houden voor de Wet ID, zo liet de politie weten. De vrouw koos uiteindelijk, na overleg met twee anderen, voor de eerste optie en liet alsnog haar gezicht zien. De vrouw bleek een 19-jarige uit Roosendaal.

Al met al stond de trein met zo’n 200 passagiers aan boord zo’n 20 minuten stil.