Volledig scherm
PREMIUM
De containerterminal aan de Theodorushaven in Bergen op zoom. © Chris van Klinken/Pix4Profs

Containeroverslag binnenvaart groeit tegen de stroom in

ZomerserieBERGEN OP ZOOM/TILBURG - Industrieterreinen vol met distributiecentra. Grote 'dozen', gevuld met dozen. Duizenden vrachtwagens over onze snelwegen. Grote namen als Primark, Bol.com, Picnic, Lidl. Noord-Brabant is inmiddels dé logistieke hotspot van Nederland. Goed voor de werkgelegenheid zeggen voorstanders. Maar met een hoop nadelen, zeggen tegenstanders. BN DeStem, Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad laten deze zomer hun licht schijnen over Logistiek Brabant.

Een schreeuwend tekort aan chauffeurs en alsmaar langer wordende files op de wegen. De transportsector zoekt naar alternatieven voor het wegvervoer. De binnenvaart trekt. De Brabantse containerterminals profiteren van deze ontwikkeling. Maar er is wel een obstakel. Binnenvaartschepen zijn minder welkom in de grote zeehavens.

  1. ‘Nieuwe wet hard nodig bij opsporen vermisten’
    PREMIUM

    ‘Nieuwe wet hard nodig bij opsporen vermisten’

    BREDA - Onderzoeken naar vermiste personen worden bemoeilijkt door het ontbreken van wetgeving. Zolang er geen serieus vermoeden bestaat van een misdrijf, heeft de politie geen wettelijke basis om belangrijke privacygevoelige informatie op te vragen van vermisten zoals bank- en belgegevens. Het is om diezelfde reden soms zelfs onmogelijk om een ander land te vragen DNA af te nemen van familieleden, bijvoorbeeld ter identificatie van een lichaam.