Tractoren voor het Bossche provinciehuis.
Volledig scherm
PREMIUM
Tractoren voor het Bossche provinciehuis. © Roel van der Aa

Cruciaal boerendebat in Brabant ‘degradeert’ nu vooral tot een vreemde tussenstap

DEN BOSCH - Brabantse veehouders lijken vrijdag in elk geval negen maanden uitstel te krijgen om aan strengere milieu-eisen te voldoen. Of de op handen zijnde rechtse coalitie (VVD-FvD-CDA) al verdergaande versoepelingen voor boeren in het verschiet heeft, is nog onduidelijk. ,,Ik kan niks zeggen nog. Iets met een broedende kip", aldus CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon.

Het debat van vrijdag in het Bossche provinciehuis staat bij velen al een tijdje rood omcirkeld in de agenda. De vergadering leek namelijk cruciaal te worden, zowel voor het Brabantse stikstofbeleid als voor het doorbreken van de bestuurlijke impasse. Nu de VVD met Forum voor Democratie en CDA  over een nieuwe coalitie praat, verandert ook het perspectief voor de vergadering volledig. Die komt nu namelijk eigenlijk op een heel ongelegen moment. De partijen zijn nog maar net met de onderhandelingen begonnen, en moeten hun landbouwbeleid vermoedelijk nog bepalen. Tegelijkertijd wordt er wel nú een besluit gevraagd over de beruchte deadline die Brabantse veehouders op 1 april 2020 te wachten staat. Op die datum zouden veeboeren met oude stallen een vergunning moeten aanvragen om aan strengere provinciale milieu-eisen te voldoen.

  1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
    PREMIUM

    Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

    ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roeland Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.